Учени по цял свят работят денонощно, за да намерят лек

...
Учени по цял свят работят денонощно, за да намерят лек
Коментари Харесай

Лекарствата и тестовете за ваксини в центъра на вниманието в борбата с COVID-19

Учени по целия свят работят непрекъснато, с цел да намерят лек против ковид. Вече има няколко препарата, на които се разпореждат огромни очаквания. А първата ваксина ще е подготвена вероятно още наесен. Хенрик Бьоме обобщава в публикация за " Дойче веле " какво се знае досега.

Световната здравна организация (СЗО) работи сега над амбициозно интернационално проучване, което би трябвало да отговори на следните централни въпроси. Може ли някой от познатите лекарства да понижи смъртността? И дали някой от тези лекарства оказва помощ за понижаване на престоя в болница или за честотата, с която един пациент би трябвало да бъде обдишван?

Тези препарати са в центъра на вниманието

Става дума за няколко препарата, които са в центъра на вниманието и в Германия: Ремдесивир, Хлорокин, Хидроксихлорокин и лекарствената композиция против СПИН " Лопинавир " + " Ритонавир ". Германският откривател Волф-Дитер Лудвиг счита, че в случай че някой от тези препарати покаже позитивен резултат, процедурата по допускането му в Европа може да завърши още тази година. Някои клиники в Германия към този момент употребяват Ремдесивир при терапия на тежко заболели пациенти с COVID-19.

Изследователи от реномирания немски институт " Макс Планк " ще ревизират въздействието на още един към този момент прочут препарат. Ваксината против туберкулоза VMP1002 не ваксинира против ковид, само че може да подкрепи имунната система против вирусни инфекции и по този начин да снижи заплахата от утежняване на здравословното положение и в последна сметка от гибел.

А ваксина?

В международен мащаб интензивно се работи и по основаването на ваксина против ковид. Няколко компании даже стартират проби на имунизациите, с цел да ревизират резултата им върху индивида. Една от тях е американската " Moderna ", която за пръв път ваксинира човек. Ден по-късно и китайската компания " CanSinoBio " получи позволение да стартира проби на своя ваксина.

Други две компании също оповестиха, че през април стартират първи проучвания с доброволци - " US-Inovio " и " BioNTech ".

Наскоро и една немска компания притегли внимание, откакто беше публикувана новината, че Съединени американски щати са се пробвали да я закупят и да сложат ръка върху бъдещата ваксина: компанията " CureVac ", която има намерение при започване на лятото да стартира проби върху хора. Един от притежателите на " CureVac ", немският милиардер и основател на именитата софтуерна компания SAP Дитмар Хоп, счита даже, че тяхната ваксина ще е подготвена до есента.

Ето какво сподели един от основните мениджъри в " CureVac " Фридрих декор Болен в изявление за Дъждовни води:

- Казвате, че имунизацията може да е подготвена скоро. Можете ли да бъдете по-точен? В момента мнозина се питат: какъв брой време ще продължи възбраната за контакти, докога ще сме в изключително състояние?

- Не съм ясновидец, а също така нещата зависят от доста фактори, които са оттатък моите знания. Сигурно ще трябват още няколко месеца, до момента в който бъдат основани лекарства. Колкото до имунизациите и тяхната досегаемост - също няколко месеца. Но с цел да се получат позволения тези препарати да се ползват върху хора, ще ни би трябвало може би година.

- Какво количество от имунизацията ще може да създаде вашата компания?

- Нашата ваксина има едно огромно преимущество. От предходна наша разработка на ваксина против бяс ние към този момент знаем, че за цялостен имунитет на един човек е задоволителен единствено един микрограм от веществото. Това значи, че с един грам могат да бъдат имунизирани 1 милион души. Само за съпоставяне: при елементарните лекарства неведнъж са нужни 500 мг. Тоест един грам стига единствено за две дози. Нашият препарат е доста сполучлив и в тези дребни количества може да се доставя доста бързо. Смятам, че през втората половина на годината към този момент ще имаме задоволително количество. Не е ясно обаче дали до тогава ще получим лиценз.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1053)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР