Учени откриха нов начин, посредством който да регенерират увредени оптични

...
Учени откриха нов начин, посредством който да регенерират увредени оптични
Коментари Харесай

Учени регенерираха успешно оптични нервни клетки на мишка в лабораторни условия

Учени откриха нов метод, чрез който да регенерират повредени оптични нервни кафези, взети от мишка и отгледани в лабораторни условия. За в бъдеще това вълнуващо достижение би могло да докара до евентуалното лекуване на разнообразни очни болести.

Щетите, нанесени върху изцяло развитите нервни кафези, може да провокира необратими и животопроменящи последици, защото един път щом нервните фибри доближат зрялост, те губят способността си да се регенерират и не могат да се възстановят след пострадване или заболяване. Новите опити демонстрират по какъв начин активирането на част от регенеративния механизъм на нервните кафези – протеин, прочут като протрудин – би могъл да подтиква нервите в окото да се възстановят след пострадване.

Постижението съставлява стъпка напред в откриването на лекувания за глаукома – група от очни болести, които довеждат до загуба на зрението в резултат на вреди, нанесени върху оптичния нерв (който свързва очите с мозъка).

„ Това е най-силната регенеративна техника, която сме употребявали досега – споделя офталмологът Кийт Мартин от Мелбърнския университет в Австралия. – В предишното регенерирането на оптичния нерви изглеждаше невероятно, само че това изследване демонстрира капацитета на генната терапия да стори точно това. “

Учени са реализирали триумфи във възобновяване на зрението на мишки и преди. През 2016-а откриватели съумяват да възстановят зрението на мишки след инжектирането на светлочувствителни кафези, след това се развиват в градивни детайли на ретината. Две седмици след по-късно мишките имат образувана ретина, показва проучването, оповестено в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

" Създадохме отначало цялата конструкция - всъщност това е първото доказателство, че може да вземете изцяло сляпа мишка, да вкарате клетките и да реконструирате целия светлочувствителен пласт ", споделя проф. Робърт Макларън от Оксфорд.

Предишни проучвания демонстрират сходни резултати, само че при мишки с отчасти развалена ретина. Според Макларън " това е като да възстановите целия компютърен екран вместо единствено да поправите обособени пиксели. "

През 2012-а пък учени възвръщат „ главното “ зрение на стара мишка, откакто регенерират нервите по цялото продължение на оптичния път.

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР