Учени откриха най-стария известен фосил на земята - гъба, скрита

...
Учени откриха най-стария известен фосил на земята - гъба, скрита
Коментари Харесай

Учени откриха уникална находка в Китай, способна да промени историята

Учени откриха най-стария прочут фосил на земята - гъба, скрита в седиментна долостонова канара на 635 милиона години от Китай, написа Блиц.

Според тях тази гъба е имала основна роля за края на ледниковия интервал, трансформирал планетата ни в снежна топка преди 650 милиона години. Откакто учените знаят за този интервал в историята на Земята, тя се чудят по какъв начин животът е оживял и е съумял да се върне към естественото.

След откриването на микрофосила създателите на проучването от Китайската академия на науките и Политехническия институт на щата Вирджиния са уверени, че обитаващите пещери дребни организми са съдействали за смяната в климата.

Гъбичните организми оказват помощ на растенията да колонизират нова среда, като унищожават скали и корав органически материал и рециклират хранителни субстанции, които могат да бъдат употребявани от растенията на сушата или да бъдат отнесени в океана, където да служат за храна на морските микроорганизми.

Според предходни проучвания съюзът сред растения и фунги е почнал преди 400 милиона години. Някои учени обаче допускаха, че гъбите са се появили по-рано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР