Учени откриха най-старата пивоварна в света, с остатъци от бира

...
Учени откриха най-старата пивоварна в света, с остатъци от бира
Коментари Харесай

Откриха най-старата пивоварна в света

Учени откриха най-старата пивоварна в света, с останки от бира на 13 000 години, в праисторическата пещера Ракевет край град Хайфа в Израел.

Откритието е направено, до момента в който археолозите изследват място за заравяне на ловци-събирачи, водещи полуномадски метод на живот, оповестява BBC.

Досега се смяташе, че пивоварството е измислено преди 5000 години, само че актуалното изобретение може да преобърне визиите за историята на бирата.

Находката демонстрира, че бирата не е безусловно непряк артикул при приготвянето на самун, както се смяташе до момента.

 Проф. Лиуи и сътрудниците му на входа на пещерата
Източник:

Проф. Лиуи и сътрудниците му на входа на пещерата

Изследователите споделят, че не могат да открият коя е първичната функционалност на пенливата напитка, само че допускат, че бирата се е приготвяла за ритуални празници, където се отдава респект на мъртвите, съгласно научното списание " Археологическа просвета: Доклади ".

" Това съставлява най-старото доказателство за алкохол, създаден от човек в света ", споделя пред Stanford News професорът от Университета в Станфорд Ли Лиу, който управлява изследователския екип.

Лиу и сътрудниците му търсят доказателства какви растения употребява племето натуфи, които са живели в интервала сред палеолита и неолита, и инцидентно откриват следите от алкохол от пшеница и ечемик.

Следите са открити в каменни калъпи, дълбоки от 40 см до 60 см, издълбани в пода на пещерите. Те са употребявани за предпазване, счукване и подготвяне на разнообразни типове растения, като овес, бобови растения и ликови нишки, като лен.

 Контейнерите, в които се е произвеждало античното питие
Източник:

Контейнерите, в които се е произвеждало античното питие

Древното питие, което повече наподобява на овесена каша, евентуално е напълно друго от питието, което през днешния ден познаваме като бира.

Изследователският екип съумява да пресъздаде античната напитка, с цел да я съпостави с остатъците, които открива.

Това включва първо покълването на зърното за произвеждане на малц, по-късно загряване на кашата и ферментирането й с диви дрожди.

Древният алкохол е прекосявал през ферментация, само че евентуално е по-слаб от актуалната бира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР