Учени откриха 39 различни вида вируси сред прилепи в Швейцария,

...
Учени откриха 39 различни вида вируси сред прилепи в Швейцария,
Коментари Харесай

Откриха 39 вида вируси сред прилепи в Швейцария

Учени откриха 39 разнообразни типа вируси измежду прилепи в Швейцария, съобщи „ Дейли мейл ", като цитира данни от изследване на откриватели от университета в Цюрих.

Експертите предизвестяват, че някои от тези вируси могат да бъдат рискови и за хората. Швейцарските учени са анализирали ДНК и РНК проби от вируси, които са разкрили в органи и отпадни артикули, събрани от повече от 7000 прилепи, живеещи на територията на страната.

Анализът на геномите на тези вируси е посочил, че измежду тях има 16 вирусни фамилии, за които по-рано е открито, че могат да бъдат предадени на други гръбначни, в това число и на хора. Сред тях са коронавируси, аденовируси, хепатитни вируси, ротавируси А и Н и парвовируси.

Прилепите са гостоприемници за доста разнообразни вируси. Известни са малко случаи, при които болестта може да премине непосредствено към индивида. Някои от вирусите, които живеят при прилепите, обаче, стигат до хората посредством медиатор. Сред тях е и SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19. Проследяването на вирусите при прилепите може да помогне за предотвратяването на бъдещи пандемии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР