Учени от Вашингтонския университет представиха робота MilliMobile, който не се

...
Учени от Вашингтонския университет представиха робота MilliMobile, който не се
Коментари Харесай

Миниатюрни роботи пренасят товари с тегло три пъти по-голямо от собственото им и работят без батерии

Учени от Вашингтонския университет показаха робота MilliMobile, който не се нуждае от презареждане на своята батерия. Миниатюрното устройство с размери единствено 10 мм и тегло 1 грам преодолява дистанции, като се зарежда с силата от околната светлина и радиовълните. Роботът е кадърен да придвижва товари, три пъти по-големи от личното му тегло, и да предава данни по безжичен път. Подобни устройства могат да вземем за пример да следят влажността на почвата в земеделските стопанства или да ревизират оборудването в заводите.

Четириколесният първообраз на устройството е с размери 10 мм на 10 мм и тежи към 1 грам. То не съдържа акумулатори, само че включва два мотора, шаси от въглеродни нишки, гъвкава печатна платка, датчик за светлина, слънчеви кафези и антена. То може да придвижва товари, три пъти по-големи от личното му тегло, като да вземем за пример камери и датчици за околната среда.

Когато MilliMobile се движи по плоски повърхности като под, бетон, асфалт или уплътнена пръст, той всмуква силата от околната светлина и радиовълните. Дори в заоблачен ден роботът може да измине разстояние от към 9 метра за един час. Той се движи последователно, а не се пробва да натрупа задоволително сила, с цел да измине цялото разстояние с един бърз скок.

С помощта на датчика за осветеност MilliMobile може независимо да се придвижва към избран източник на светлина. Той може също по този начин да трансферира данни посредством Bluetooth връзка. При тестванията роботът сполучливо трансферира данни от вградените в него датчици за светлина, температура и мокрота.

В бъдеще няколко MilliMobiles в взаимни екипи ще могат да споделят между тях по безжичен път. Технологията ще бъде потребна за наблюдаване на влажността на почвата във фермите, за осъществяване на инспекции на оборудването в заводите или за разкриване на източника на приключване на газ.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР