Учени от университета в Лестър, Англия, заключиха, че мъж от

...
Учени от университета в Лестър, Англия, заключиха, че мъж от
Коментари Харесай

Обясниха произхода на загадъчен мъж, убит преди 1400 години в Шотландия

Учени от университета в Лестър, Англия, заключиха, че мъж от населявалото днешната територия на Шотландия племе пикти, който бил погубен преди 1400 години и е прочут като Човека Роузмарки (Rosemarkie Man), евентуално е бил държател или е имал висок обществен статус, заяви Лайв сайънс.

Археолози попаднали на скелета на 30-годишен мъж в пещера в Северношотландските планини, предава Българска телеграфна агенция.

Тленните остатъци били в извънредно положение - на краищата на някои кости имало камъни, краката били кръстосани, а черепът - разрушен. През 2017 година учени реконструираха външния тип на мъжа, а резултатите от проучването им демонстрираха, че той бил водач или член на семейство на държател.

Беше открито, че е бил подложен на високопротеинова диета, а това било необичайност измежду хората, които живеели на днешната територия на Шотландия преди 1500 години. Намерените към гроба му скотски кости свидетелстват, че след гибелта му е бил осъществен обред и е бил проведен празник. Местните хора вярвали, че пещерата, в която било положено тялото му, е вход към задгробния свят.

Освен контузиите по черепа, учените не разкрили други пострадвания, а това навежда на мисълта, че мъжът надали е бил боец. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР