Учени от университета Проф. д-р Асен Златаров в Бургас разработват

...
Учени от университета Проф. д-р Асен Златаров в Бургас разработват
Коментари Харесай

Български учени ще правят биодизел от миди и рапани

Учени от университета „ Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас създават новаторски технологии за оползотворяване на морски боклуци. В какво могат да се трансфорат отпадъчните черупки от миди, скариди и рапани?

Лабораторията по аквакултури и биотехнологии е една от трите най-нови лаборатории на университета. Интересни и новаторски са направленията, в които се работи. Те са свързани с извличането на скъпи субстанции, които се намират в отпадъчни морски черупки. Това сподели за bTV проф. доктор Севдалина Христова Турманова.

След обработка от черупките се получава и калциев ацетат, от който се синтезират керамични нанопрахове, които намират приложение като прекурсор за синтез на биоактивна керамика. В медицината се ползва като сурогат на костната тъкан.

В лабораторията се получават разнообразни артикули, които могат да намерят приложение като импланти в медицината за подмяна на костна тъкан, хранителни и био добавки, както и керамични преспрахове, които да са носители за катализатори за органични реакции и приемане на биодизел.

БТВ, „ Тази заран "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР