Учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил установяват,

...
Учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил установяват,
Коментари Харесай

Ключов регион в мозъка при бебета, които развиват аутизъм, е необичайно голям

Учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил откриват, че основна конструкция в мозъка нараства извънредно в интервала от 6-я до 12-ия месец от раждането на бебета, които развиват аутизъм. Техните открития са оповестени в American Journal of Psychiatry .

Специалистите сканират мозъците на над 400 деца, в това число 58 новородени с повишен риск от развиването на аутизъм (тъй като техен брат или сестра към този момент страда от него) и след това диагностицирани със болестта, 212 новородени с повишен риск от болестта, само че които по-късно не са диагностицирани с него, контролна група от 109 деца и 29 новородени със синдрома на Мартин-Бел – генетично положение, което провокира най-различни проблеми, свързани с развиването, в това число компликации при ученето и когнитивни увреждания.

Учените откриват, че бадемовидното тяло нараства извънредно при бебета на възраст от 6 до 12 месеца, които след това развиват аутизъм. Уголемяването продължава до 2-годишна възраст – моментът, в който родителите нормално виждат първите признаци на аутизма.

Бадемовидното тяло (наричано още амигдала) съставлява набор от ядра в мозъка, ситуирани в тясно съдействие между тях. То е част от лимбичната система, която е виновна за контролиране на страстите в отговор на неприятни гледки, чувства, миризми. Амигдалата най-често се свързва с страсти като боязън и тревога, както и с възприятието на наслаждение в негативен смисъл, т.е. на експанзия. Състояния като яд, избягване и избрани отбрани се задействат точно с помощта на нея. Тя е виновна и за задействането на наследствените признаци на напрежението.

По-стари изследвания откриват, че амигдалата е извънредно огромна при деца с аутизъм, само че това е първото, което демонстрира по какъв начин и по кое време настава това увеличаване.

„ Ние също по този начин открихме, че повишаването на амигдалата през първата година се свързва със обществените дефицити на 2-годишното дете – споделя Марк Шен, водещ създател на изследването и професор по психиатрия и невронаука в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. – Колкото по-бързо нараства амигдалата през ранното детство, толкоз повече обществени усложнения изпитва детето, когато е  диагностицирано с атуизъм година по-късно. “

Какво обаче кара амигдалата да се подува, какво провокира аутизма? Изследователите считат, че техният теоретичен труд не може да отговори на този въпрос. По-стари изследвания обаче евентуално могат да ни оказват помощ в това отношение. Те откриват, че новородените, които развиват аутизъм, имат проблеми с образните тласъци в своята среда. Специалистите допускат, че ранните проблеми, свързани с обработването на образната и сензорната информация, може да пренатоварва амигдалата и да я принуждава да нараства.

За момента учените се надяват, че техните най-нови открития могат спомогнат за по-ранното диагностициране на болестта.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР