Учени от Станфордския университет в САЩ установиха защо преди 7000

...
Учени от Станфордския университет в САЩ установиха защо преди 7000
Коментари Харесай

На какво се дължи загадъчно измиране на мъже преди 7000 години?

Учени от Станфордския университет в Съединени американски щати откриха за какво преди 7000 години внезапно намаляло генетичното разнообразие на Y-хромозомите , заяви Лента. Оказало се, че броят на способните да се развъждат мъже намалял вследствие на битката сред кланове.

 
Резултатите от геномния разбор на 125 Y-хромозоми у днешни хора посочили, че преди 5000-7000 години в разнообразни региони на Стария свят зародил резултатът " гърло на бутилка " , т.е. намаляло многообразието на Y-хромозомите. Това свидетелствало за понижаване броя на способните да се развъждат мъже измежду популацията. Тъй като феноменът не засягал дамите, се предполагаше, че за това са съдействали обществени взаимоотношения, а не екологични бедствия, в това число климатични промени.

 
В рамките на новото проучване бе препоръчана хипотезата, че генетичното разнообразие у мъжете не намаляло вследствие на по-малката им бройка, а тъй като сполучливи в репродуктивен проект станали дребни групи обществено привилегировани мъже и синовете им. За разлика от дамите, мъжете също така отказали да преминат в различен клан и това понижило генетичното разнообразие в обособените групи.

 
При това що се отнася до Y-хромозомите, разликите сред обособените групи намалели, защото някои кланове били изцяло унищожени . Създаденият от учените компютърен модел посочил, че въпросният сюжет е достоверен. Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР