Учени от руската Хелиофизична служба предупредиха, че са открили потенциално

...
Учени от руската Хелиофизична служба предупредиха, че са открили потенциално
Коментари Харесай

Внимание! Нова опасна зона на Слънцето заплашва Земята

Учени от съветската Хелиофизична работа предизвестиха, че са разкрили евентуално рискова област на Слънцето. На 19 октомври те са следили група петна, от които постепенно се формирала региона 2436 (N09E44) със комплицирана магнитна настройка. Според тях тя е евентуално рискова.

При наблюденията в групата са следени единствено три изригвания от относително ниския клас С. Въпреки това учените я дефинират като евентуално рискова.

Подобни изригвания отново от клас С са следени и в групата 2434, която се намира на централния меридиан на Слънцето. Нейната магнитна настройка обаче е елементарна и от нея не се чакат по-мощни изригвания, за разлика от група 2436.

Короналните изхвърляния на слънчевия диск са извънредно рискови за Земята. Те провокират геомагнитни стихии, които въздействат на човешката душeвността и технологиите. Рентгеновото лъчение на слънчевите изригвания се дели на пет класа според от мощността. Те стартират от минималния клас А0.0 и следват по скалата В, С, М и X. А0.0 подхожда на мощ на лъчение 10 нановата на квадратен метър на орбитата на Земята.

Подобни наблюдения са от извънредно огромно значение, защото досега човечеството не е разкрило метод по какъв начин да планува мощните геометрични стихии. Короналното изхвърляне става ненадейно и се усеща едвам откакто доближи Земята. То може да аргументи извънредно съществени проблеми.

 Слънчева интензивност

При най-голямата магнитна стихия, записана досега през 1859 г - Събитието Карингтън, изригването било толкоз мощно, че застигнало Земята за 18 часа и провокирало цялостния отвод на телеграфните системи в цяла Северна Америка и Европа. Навсякъде по света се следило зарево, а тук-там нощите били светли като ден.

Учените ще не престават да следят група 2436. Притеснителен е фактът, че зоната продължава да се уголемява. Те се надяват този развой да спре, тъй като в случай че това не стане, Събитието Карингтън може да се повтори. А през днешния ден човечеството ще пострада доста повече отпреди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР