Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали опростено свръхпроводящо

...
Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали опростено свръхпроводящо
Коментари Харесай

MIT създаде свръхпроводимо устройство за радикално намаляване консумацията на енергия от компютърните системи

Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) са основали опростено свръхпроводящо устройство, което може да придвижва електрически ток в електронните устройства доста по-ефективно, в сравнение с е допустимо през днешния ден. Разработеният от откривателите диод, който е тип комутатор, би могъл доста да понижи потреблението на сила във високопроизводителните компютърни системи.

Въпреки че създаването е на ранен стадий, свръхпроводимият диодът към този момент е 2 пъти по-ефективен от всички други сходни устройства. Той би могъл да се трансформира в неразделна част от нововъзникващите квантови компютърни технологии.

Ултрамалкият „ комутатор “ може елементарно да бъде мащабиран. Милиони такива диоди могат да бъдат създадени на една силициева пластина.

Проблемът с високата консумация на сила на актуалните компютърни системи е доста изострен. Според прогнозите през идващите 10 години центровете за данни, предоставящи облачни услуги и други модерни технологии, могат да стартират да употребяват до 20 % от международната сила.

Учените от целия свят от дълго време търсят решение на този проблем. Едно от най-обещаващите посоки е потреблението на свръхпроводящи материали, които имат доста по-ниски енергийни загуби.

Разработеният в Масачузетския софтуерен институт диод работи точно въз основата на свръхпроводимостта. В същото време той е доста по-прост и по-ефективен от аналогичните устройства, основани от други откриватели.

Екипът на Масачузетския софтуерен институт открива диодния резултат инцидентно, до момента в който работи по напълно друга задача. Изследователите са изучавали екзотични частици, наречени майорана фермиони, които биха могли да намерят приложение в квантовите компютри.

При това учените са употребявали специфична софтуерна платформа, която по-късно е била употребена за основаването на диод. Оказало се, че на нейна основа е допустимо да се осъществя извънредно ефикасен свръхпроводящ диод.

След това екипът на Масачузетския софтуерен институт организира серия от опити, създавайки все по-усъвършенствани версии на диода. Още първият първообраз демонстрира висока успеваемост на преноса на ток в едната посока.

По-нататъшните усъвършенствания усилват успеваемостта на диода до над 50%. В същото време устройството има капацитет за спомагателна оптимизация.

По този метод непредвиденото изобретение на MIT може да докара до революционни промени във високопроизводителните компютри и доста да понижи тяхната консумация на сила. Това ще бъде значим принос за решаването на световния екологичен проблем.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР