Учени от Китайската академия на науките са създали първото в

...
Учени от Китайската академия на науките са създали първото в
Коментари Харесай

Създадоха първата в света 3D карта на мозъка на маймуна

Учени от Китайската академия на науките са основали първото в света триизмерно изображение на мозъка на маймуна, написа сп. " Нейчър байотекнолъджи ", представено от Българска телеграфна агенция.

Тази " карта " може да уточни нови благоприятни условия за лекуване на съществени болести като заболяването на Паркинсон.

За да показват организацията и свързването на невроните в мозъка на макак, учените са употребявали способ за флуоресцентна визуализация. Известно е, че човешкият мозък се състои от близо 100 милиарда неврона. Мозъкът на макака е 16-17 пъти по-малък, само че експертите го смятат за подобаващ за проучвания.

Доскоро най-големият мозък, които можеше да бъде изобразен в 3D формат, беше на мишка. Новата технология обаче прави допустима обработката на доста по-голям орган. Работата е лишила на учените четири дни.

Изследването на триизмерната карта ще разреши да се разбере по какъв начин се трансформират обособени елементи на мозъка при разнообразни болести.

" Надяваме се, че тази технология ще бъде усъвършенствана в допълнение за още по-широки приложения и за по-голям принос за разбирането на мозъка на приматите и в последна сметка на човешкия ", споделят откривателите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР