Учени от Калифорнийския университет в Санта Крус идентифицираха поток позитрони,

...
Учени от Калифорнийския университет в Санта Крус идентифицираха поток позитрони,
Коментари Харесай

Откриха антиматерия във вътрешността на ураганите

Учени от Калифорнийския университет в Санта Крус идентифицираха поток позитрони, зародил в центъра на мощния вихър Патрисия, заяви Лента, като цитира Сайънс алърт. Става въпрос за първото наблюдение на антиматерия, образувала се в атмосферата вследствие на гама изригвания на Земята.

Ураганът Патрисия, който връхлетя Мексико през октомври 2015 година, стана най-силният в западното полукълбо за цялата история на наблюденията и лиши живота на 6 души. Самолетът " Хърикейн хънтърс " на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата бе изпратен навътре в урагана, с цел да изследва свързани с бурите атмосферни феномени. На борда му бе детекторът ADELE, който записва рентгенови и гама лъчи, както и обвързваните с тях потоци позитрони.

Теоретични модели демонстрират, че до гама изригвания от Земята се стига, когато електрони, ускорени до свръхвисока скорост, се сблъскват с атомни ядра, като се освобождава сила. Ускоряването на електроните може да се дължи на мощни електрически полета, генерирани от мълнии навътре в мощни урагани. При това се образува поток позитрони, ориентиран в противоположната посока, към земната повърхнина. Явлението продължава няколко милисекунди.

Учените са записали обвързван с гама изригвания поток позитрони на височина 2,5 километра. По мнението им, частици антиматерия могат да доближат до височина 1,5 километра, а това значи, че е допустимо да бъдат регистрирани с детектори, конфигурирани в планините.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР