Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего успешно изпробваха ново

...
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего успешно изпробваха ново
Коментари Харесай

Ново лечение на черния дроб при алкохолизъм вдъхва надежди

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего сполучливо изпробваха ново лекуване за породено от алкохол увреждане на черния дроб, което постоянно води до тежък алкохолен хепатит и бърза гибел.

Според учените съвсем три четвърти от пациентите с алкохолно увреждане на черния дроб умират в границите на три месеца. Причината е, че самият етанол освен е нездравословен за органа, само че и способства за размножаването на антибиотично устойчиви бактерии Enterococcus faecalis (ентерококов фекал). Те отделят токсин цитолизин, който унищожава мембраната на чернодробните кафези.

За битка с Enterococcus faecalis учените употребяват четири типа бактериофаги - вируси, които селективно заразяват бактериалните кафези. Оказа се, че с помощта на тази терапия бактериите стопират производството на цитолизин и стопират разрушаването на черния дроб.

Засега проучването е извършено върху мишки, само че скоро ще бъде тествано върху хора . Ако се окаже сполучливо, тогава ще бъдат избавени хиляди пациенти, на които до момента може да се помогне единствено с чернодробна трансплантация.

Резултатите от проучването са оповестени в списание Nature.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР