Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са установили значителна загуба

...
Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са установили значителна загуба
Коментари Харесай

Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са открили забележителна загуба на маса в огромни ледници в Източна Антарктида, в това число в ледника Тотен и шелфовия хладилник на Московския университет, заяви Лента.

Теоретично видяно, водата в тях е задоволителна, с цел да увеличи морското ниво с 5 метра, предава Българска телеграфна агенция.

Учените са решили промените в ледниковата завивка, като са анализирали данни, получени от спътници на НАСА в границите на задачата GRACE (Gravity Recovery And Climate Experiment). Данните са комбинирани с резултати от климатични модели, които регистрират съотношението сред скоростта, с която ледът се натрупва или топи.

По мнението на гласиолози, от април 2002 година до септември 2016 година, двата ледника са изгубили към 18,5 милиарда тона замръзнала вода, които се равняват на повишение на морското ниво с 0,7 милиметра.

Макар Източна Антарктида да се счита за по-малко уязвима от световните климатични промени, увеличената топлота в океана способства за ускорено размразяване не ледовете.

Резултатите от проучването са качени на уеб страницата Phys.org.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР