Учени от Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ)

...
Учени от Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ)
Коментари Харесай

Учени пробутват джендър проект в училище, въпреки решението на КС

Учени от Института за проучване на обществата и знанието (ИИОЗ) при Българска академия на науките се пробват да пробутат през научния си съвет план за джендър образование на учители с грант от стратегия на ЮНЕСКО, сигнализира през вчерашния ден в профила си във фейсбук Борислав Цеков от Института за съвременна политика. На 30 юли т.г. - три дни откакто Конституционен съд разгласи джендър идеологията и Истанбулската спогодба за противоконституционни, ас. Миладина Монова от института написа докладна бележка до директорката проф. Румяна Стоилова с искане научният съвет на академичното звено да утвърди концепцията за плана. Според отчета, в плана "Форум за джендър уравновесен модел в учебно заведение " взе участие екип в състав доцент Албена Накова, ас. Миладина Монова и гл.ас. Шабан Даракчи от ИИОЗ в съдействие с доцент Ана Лулева от Етнографския институт на Българска академия на науките. Очаквало се тематиката да бъде финансирана с до 24 000 $, без да се изиска финансово присъединяване на института, а Националната комисия за ЮНЕСКО я е одобрила. Миладина Монова е измежду подписалите отворено писмо до Народно събрание да ратифицира то без отсрочване Истанбулската спогодба.
Според резюмето на плана, с което ДУМА разполага, той планува да бъдат обучавани за джендър образование в учебно заведение учители от София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин. От текста излиза наяве, че образованието ще включва, според Истанбулската спогодба, "джендър уравновесен учебен модел " и схващане за "социалния пол " (т.нар. трети пол). Конвенцията даже е директно упомената в резюмето с въпрос дали конфликтът на отзиви в обществото по нея засягат джендър проблематиката в класната стая и "традиционните фамилни полезности ". Тъкмо поради двупосочното наличие на нейните текстове българският Конституционен съд я разгласи за противоречаща на родната ни конституция.
През вчерашния следобяд директорката на института проф. Стоилова затваряше телефона си. Зам.-председателят на Българска академия на науките проф. Васил Николов, отговарящ за филантропичните науки, се оказа на разкопки в Провадия и още не знаеше нищо по случая. Министър Красимир Вълчев след незабавна инспекция съобщи за ДУМА, че Националната комисия за ЮНЕСКО се ръководи от външното ни министерство. На последното си съвещание е разгледала 7 плана, един от които е този на Монова. МОН е подкрепило с публично писмо единствено един план - на Института по геофизика на Българска академия на науките, а по време на съвещанието е подкрепило и план на ТУ-София за дамите инженери. Изказано е изключително мнение за оферти план за "джендър обучение ". Ако този план бъде утвърден за финансиране от ЮНЕСКО, той няма да получи утвърждение от МОН да се употребява в просветителната система, няма да разгадаем той да влезе в учебно заведение, безапелационен бе Красимир Вълчев. Терминът "джендър " от ден на ден се употребява с двузначен смисъл - като пълноправие на половете, и като "трети пол ", обществен пол. На първото - да, на второто - изрично не, ние би трябвало да образоваме децата в учебно заведение на полезности, по които имаме условен публичен консенсус, съобщи министърът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР