Учени от Института по микробиология към Българската академия на науките

...
Учени от Института по микробиология към Българската академия на науките
Коментари Харесай

Учени от БАН работят по универсална ваксина срещу грип

Учени от Института по микробиология към Българската академия на науките са си сложили няколко амбициозни задания, отпред с тази да основат универсална ваксина, основана на ДНК, против всички варианти на грипа, оповестява БНР.

Досега не е основана универсална и дълготрайна ваксина против грипа, тъй като всяка година заболяването се популяризира от разнообразни вариации на вируса и те са безчет доста. Затова се постанова всяка година откакто Световната здравна организация предвижда какви ще са настоящите варианти за сезона, фармацевтичните компании да употребяват тъкмо тях и експресно да разработят и разпространят новите ваксини за сезона, като се надяват прогнозите да са правилни и вирусите да не мутират, тъй като другояче имунизациите ще са неефективни.

Българският екип от учени от департамент " Имунология " с началник доцент доктор Андрей Чобанов търсят трайно решение на казуса, като изследват опцията за противогрипна ДНК ваксина - основана от общото ДНК на грипния вирус, вместо познатите в този момент, които противодействат единствено на другите вариации на вируса. Противогрипните ДНК ваксини са ново направление във вирусологията, в което се основават химерни молекули благодарение на генноинженерни операции и задачата е да противодействат еднообразно добре на всички варианти на грипа, разясняват учените.

" ДНК имунизациите са доста по-лесни за произвеждане, стига да се получат положителни клинични тествания. В момента се намираме на стадия на пробен лабораторен модел и пътят до тяхното внедряване е дълъг. При тези ваксини се заобикаля сезонната циклинчост, при която се явяват другите серотипове на грипния вирус. ", разяснява шефът на Института по микробиология проф. Христо Найденски.

" През този есенно-зимен сезон да вземем за пример, имаме четиривалентна ваксина - тя дава резултати, само че няма да бъде ефикасна следващата година, защото спектърът на грипните серотипове може да се промени. Това се следи всяка година, имайки поради изменчивостта на вируса, епидемиологичните процеси и така нататък Докато ДНК имунизациите са доста по-сигурни от тази позиция и доста по-поливалентни в съпоставяне със в този момент разработваните, които са сезонни ", добавя Найденски.

Универсалната противогрипна ваксина е единствено едно от направленията, по които работят учените от Института по микробиология, който означи наскоро 71 годишнина основаването си. В обособените департаменти на Института се учат също и причинителите на редица болести като човешки папилома вируси, ентеровируси, полиовируси, вършат се изследвания върху туберкулозата, рака, ревматоидния артрит.

Разработва се да вземем за пример лекуване за рак въз основата на коренищата на растението Златен корен (Rhodiola Rosea). В различен план пък се търси решение по какъв начин целулозните боклуци и изключително хигиеничните материали, които космонавтите употребяват по време на орбиталните си полети да се утилизират в един кръгообразен цикъл благодарение на микроорганизми да се получат нови артикули, които да послужат наново на екипажа в космоса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР