Учени от Холандия предупреждават за нов щам на туберкулоза, който

...
Учени от Холандия предупреждават за нов щам на туберкулоза, който
Коментари Харесай

Нов смъртоносен и безсимптомен щам на туберкулоза се разпространява

Учени от Холандия предизвестяват за нов вариант на туберкулоза, който се предава безсимптомно и се популяризира бързо във Англия. Заразените хора може да не кашлят или кихат, защото бактерията се популяризира през дихателните пътища. Това съобщава The Mirror.

Учените назовават ​​болестта „ най-смъртоносната в света “, която се предава по респираторен път и се популяризира бързо с повишаването на броя на случаите. Изследователите предизвестяват, че заразяването с заболяването може да е по-лесно, " в сравнение с сме си представяли ".

Заразените хора може да нямат признаци, само че да предават заболяването на други

Учени от Холандия настояват, че хората, които нямат признаци на болестта, към момента могат да бъдат носители и да го „ предават “ на други.

Според изданието, преди този момент се смяташе, че туберкулозните микроби се предават по време на кашлица, кихане или даже говорене или пеене. Ново изследване обаче открива, че четирима от всеки пет души не се оплакват от сходни признаци.

Според откривателите това значи, че хората могат да се заразят, като дишат наоколо до инфектиран човек, който няма очевидни признаци на болестта.



Как наподобява туберкулозната зараза на рентгенова фотография на гръдния кош / Снимка: Getty Images/iStockphoto

Безсимптомността може да аргументи късно разкриване на болестта

Професорът от Медицинския център на университета в Амстердам Франк Кобеленс споделя, че упоритата кашлица постоянно е „ входна точка “ за диагностициране, само че в случай че 80% от пациентите с туберкулоза нямат такава, това значи, че диагнозата ще бъде сложена по-късно.

„ Може би откакто инфекцията към този момент е била предадена на доста други, или въобще не “, прибавя професорът.

Проучването на учените включва данни от повече от 600 000 души в дузина страни в Африка и Азия, измежду които пациенти с туберкулоза. Приблизително 82,8% от пациентите не са имали упорита кашлица, а 62,5% въобще не са имали този признак.

„ Онези, които не са имали кашлица, са имали рискови бактерии в слюнката си и евентуално са били мощно заразни “, се споделя в публикацията.

Изданието прибавя, че в този момент професор Кобеленс желае медицинските експерти да търсят нови диагностични способи, с цел да избегнат „ пропуснатите “ случаи на туберкулоза.

Във Англия се е нараснал броят на пациентите с туберкулоза

Здравната организация на Обединеното кралство оповестява, че броят на случаите на това заболяване се е нараснал от 4380 през 2022 година на 4850 през 2023 г. Според CBN броят на случаите на туберкулоза в Обединеното кралство към този момент е над равнищата отпреди пандемията и нараства бързо.

" Най-голямо нарастване на случаите се следи в Лондон, Северозападен и Уест Мидландс. Въпреки това имаше нарастване и в Югозападния и Североизточния район ", добавя изданието.

Поради високата устойчивост на туберкулозните бактерии във външната среда е допустимо те да се отделят с храчки, да изсъхват и във тип на второстепенен аерозол да бъдат вдишани. Друг път на заразяване е от заболели от туберкулоза животни и потреблението на инфектирани месни и млечни артикули.

Около 22% от изложените на нескончаем контакт с болен от туберкулоза се заразяват, а 10% от тях развиват болестта на даден стадий от живота си. Белодробната форма на туберкулоза се развива при към 90% от инфектираните.

В международен мащаб туберкулозата е една от 10-те съществени аргументи за гибел. Всяка година болестта е причина за гибелта на към 2 милиона души в света като повече от 75% тях са хора на възраст сред 15 и 54 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР