Учени от Групата за неравновесна квантова динамика към Физически факултет

...
Учени от Групата за неравновесна квантова динамика към Физически факултет
Коментари Харесай

Изследване на учени от СУ е публикувано в престижното списание Nature Physics


Учени от Групата за неравновесна квантова динамичност към Физически факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и от Кралския софтуерен институт в Стокхолм, в съдействие с Аджой Лаб от Университета в Калифорния - Бъркли, сътвориха сериозен времеви кристал в многочастична система от далеко-взаимодействащи нуклеарни спинове. Изследването е оповестено в влиятелното научно списание Nature Physics - едно от водещите международни издания в региона на физиката, оповестява пресцентърът на висшето учебно заведение.

Времевите кристали съставляват неотдавна открита неравновесна фаза на материята без аналог в всекидневието, нормализирана от външни периодически задвижвания и характеризираща се с нарушена пространствено-времева симетричност.

Представеният нов двучестотен протокол за външно от време на време задвижване е разрешил на учените да следят непрестанно държанието на времевия кристал (избягвайки колапса на вълновата функционалност, описваща квантовото му състояние) и да снимат видеа в действително време, показващи образуването, продължителността и топенето на тази екзотична фаза на квантовата материя. Използваната пробна платформа предлага невиждана изясненост на измервателните данни, което изиграва фундаментална роля за установяване границите на времево-кристалната фаза, както и за подробното анализиране на динамичността на размразяване на времевия кристал, до момента в който той последователно се нагрява.

Ръководител на теоретичния екип в проучването е доктор Марин Буков от Физически факултет на Софийския университет и Института " Макс Планк " за физиката на сложни системи, с финансиране по програмата " ВИХРЕН " на Фонда " Научни проучвания " към Министерството на образованието и науката (договор KP-06-DV-5, до 25 юни 2021 г.), и по програмата " Мария Склодовска-Кюри " на Европейската комисия (грант номер 890711). Ръководител на експерименталия екип е проф. доктор Ашок Аджой от Университета в Калифорния - Бъркли и Националната лаборатория Лорънс в Бъркли, с финансиране от Службата за военноморски проучвания на Съединени американски щати (договор N00014-20-1-2806).

Статията Critical prethermal discrete time crystal created by two-frequency driving, Nat. Phys. (2023), е публикувана .
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР