Учени от Геологическия институт при Българската академия на науките (БАН)

...
Учени от Геологическия институт при Българската академия на науките (БАН)
Коментари Харесай

Откриха останки от динозаври и крокодили край Трън

Учени от Геологическия институт при Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет откриха остатъци на животни , които са обитавали нашите земи преди повече от 83 милиона години .

Това се случи по време на експедиция „ Трън 2023 “ на палеонтолозите на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Мястото е находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън, оповестяват от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.

Тазгодишните изследвания в Трънско ще продължат до 11 август, споделят от екипа на експедицията. Учените описват, че измежду най-впечатляващите находки са д ва прешлена от едри влечуги, евентуално динозаври , както и още две, към момента неопределени кости.

„ Освен тях палеонтолозите откриха и няколко огромни фрагмента от коруби на костенурки , както и два отчасти непокътнати зъба - един от крокодил и един от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата, открита в находището досега “, описват от музея.
          
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР