Учени идентифицираха нова версия на коронавируса тази седмица, която според

...
Учени идентифицираха нова версия на коронавируса тази седмица, която според
Коментари Харесай

Колко опасен е новият щам на COVID-19

Учени идентифицираха нова версия на ковид тази седмица, която съгласно тях стои зад скорошния скок на инфекциите с COVID-19 в Гаутенг - най-гъсто обитаемата провинция на Южна Африка. Остава неразбираемо от кое място в действителност се е появил новият вид, следен също при пътуващи до Хонконг и Ботсвана, съобщи Асошиейтед прес.

Здравният министър Джо Фахла сподели, че разновидността, разпознат първо в Южна Африка и наименуван B.1.1.529, е обвързван с "експоненциално повишаване " на случаите през последните няколко дни, макар че специалистите към момента се пробват да дефинират дали в реалност той е виновен.

От малко над 200 нови доказани случая дневно през последните седмици, в Южна Африка броят на новите всекидневни случаи набъбна до над 1200 в сряда и до 2465 ден по-късно. Опитвайки се да обяснят неочаквания им скок, учените изследваха вирусни проби от огнището и откриха новия вид.

Южноафрикански специалисти означиха, че към днешна дата липсват индикации, че разновидността предизвиква по-тежко или извънредно заболяване, както и че сходно на други разновидности, някои инфектирани хора нямат никакви признаци.

Защо учените се тормозят от новия вид?

Изглежда, че има огромен брой разновидности - към 30 в шиповидния протеин на ковид, което може да повлияе на това какъв брой елементарно той се популяризира измежду хората.

Микробиоложката Шарън Пийкок, която управлява генетичното секвениране на новия ковид в Кембриджския университет във Англия, споделя, че съгласно досегашните данни новият вид има разновидности, "съответстващи на нараснала трансмисивност ". Пийкок обаче добавя, че "значението на доста от разновидностите към момента не е известно ". По думите й ще са нужни няколко седмици, с цел да се създадат нужните лабораторни проби и да се дефинира дали актуалните ваксини против ковид към момента са ефикасни против новия вид.

Шарън Пийкок споделя също, че няма индикация разновидността да предизвиква по-смъртоносно заболяване.

Франсоа Балу, шеф на Института по генетика в лондонския Юнивърсити колидж отбелязва, че внезапният скок в % на инфектираните с COVID-19 в Южна Африка, и изключително в провинция Гаутенг, е обезпокоителен.

"Най-големият риск е, че този вид е по-добър при повторното заразяване на хора, както и че по-лесно се предава и е вирулентен ", се показва в направеното от Балу изказване. Експертът добавя, че на този стадий не е ясно дали това е по този начин, тъй като вирусът по своята същина е по-заразен.

Франсоа Балу акцентира, че макар опцията новият вид да е в положение да болести наново ваксинирани хора, "не можем да вършим никакви надеждни прогнози единствено въз основа на генетичната му конструкция за предстоящата му предаваемост или вирулентност ".

Как е зародил новият вид?

Коронавирусът мутира, до момента в който се популяризира, и доста нови разновидности, в това число такива с тревожни генетични промени, постоянно просто умират. Учените наблюдават последователностите на COVID-19 за разновидности, които биха могли да създадат заболяването по-лесно предаваема или смъртоносна, само че не могат да дефинират това просто като следят вируса. Те би трябвало да сравнят модела на болестта в огнища с генетичните последователности и преценката дали има действителна връзка може да отнеме време.

Някои учени позволяват, че новият вид е зародил при имунокомпрометиран пациент заради огромния брой разновидности. Шарън Пийкок споделя, че разновидността "може да се е развил при субект, който е бил инфектиран, само че по-късно не е могъл да почисти вируса, предоставяйки му късмет да се развие генетично ". При сходен сюжет съгласно специалистите се е появил и разновидността Алфа, който в началото беше разпознат във Англия.

Оправдани ли са рестриктивните мерки за пътешестване, наложени от някои страни?

Може би. От обяд в петък пасажерите, идващи във Англия от Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Лесото, Есватини и Зимбабве, ще би трябвало да се самоизолират за 10 дни.

Имайки поради скорошното бързо увеличение на случаите на COVID-19 в Южна Африка, ограничението на пътуванията от района е "разумно ", съгласно Нийл Фъргюсън, специалист по инфекциозни заболявания в лондонския Импириъл колидж. По думите му новият вид има "безпрецедентен " брой разновидности и спрямо предходните разновидности е по-вероятно по-лесно да избегне актуалните ваксини.

Франсоа Балу от Юнивърсити колидж в Лондон добавя, че в случай че новият вид се окаже по-заразен от Делта, рестриктивните мерки ще окажат нищожно влияние, само че въпреки всичко могат да обезпечат известно време на Англия, с цел да увеличи равнищата на имунизация и да разгърне други вероятни интервенции.

Какво следва?

Световната здравна организация (СЗО) свика експертна група, с цел да оцени данните от Южна Африка и да реши дали новият новият вид би трябвало да бъде категоризиран като "будещ интерес " или "обезпокоителен ".

Интересните разновидности, които понастоящем включват Мю и Ламбда, имат генетични промени, за които е известно, че засягат индикатори като предаваемост и тежест на болестта и е открито, че предизвикват обилни клъстери в голям брой страни. Обезпокоителните разновидности като Алфа, Бета и Делта,

са посочили, че могат да се популяризират по-лесно, да предизвикват по-сериозно заболяване или да създадат актуалните средства като имунизациите по-малко ефикасни. Към днешна дата Делта разновидността остава най-преносимата форма на COVID-19, съставлявайки над 99 % от последователностите, споделени с най-голямата обществена база данни в света.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР