Учене чрез работа - или иначе казано дуално образование -

...
Учене чрез работа - или иначе казано дуално образование -
Коментари Харесай

Може ли дуалното обучение да задоволи глада за качествени кадри?

Учене посредством работа - или другояче казано дуално обучение - по този начин от Министерството на образованието считат, че ще се върне престижът на професионалните гимназии. Ще съумеят ли професионалните гимназии, сходно на тогавашните техникуми, да основават конкурентни фрагменти за стопанската система?

У нас от години има апетит за квалифицирани фрагменти - недостиг, който с времето се задълбочава. Затова все по-често се приказва за импорт на добре подготвена работна ръка. За да си ги произвеждаме у нас тези същите фрагменти, огромни очаквания се разпореждат на професионалното обучение, което и съгласно просветния министър има потребност да върне своя авторитет и доверието у родители и възпитаници.

Дали дуалното обучение е панацеята - ще разберем напълно скоро. Тази година така наречен учене посредством работа започва в 32 професионалните учебни заведения в страната и по този начин обгръща над 800 ученика, които натрупат опит в над 170 български и задгранични компании. Тук в професионалната гимназия по превоз и енергетика в София учениците също ще се образоват в действителна работна среда.

Професионалните учебни заведения образоват експерти. Те не постоянно се осъществят на пазара. Бизнесът приготвя редом фрагменти, от които има потребност. И по този начин се харчат двойно повече пари. Къде е пресечната точка - съгласно страната - отговорът е дуалното образование.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Децата, които ще влязат в работната мощ през идващите десетилетия ще учат в придвижване и посредством работа Томислав Дончев - вицепремиер: Ние можем да развиваме всевъзможни форми на образование, само че особено дуалното образование, то без бизнеса не може да се случи.
Когато става дума за техника - то новостите са безчет, всеки ден. Автомобилостроенето не прави изключение. В професионалната гимназия по превоз и енергетика в София учат към 800 възпитаници. От идващия период те ще работят в сервизи с опция да останат там за непрекъснато в случай че се оправят добре.

Алекс Раденков - 11 клас в Професионална гимназия " Хенри Форд ": Освен теорията, която учим в учебно заведение ще можем и да практикуваме на действително работно място. Васил Митев - 11 клас в Професионална гимназия " Хенри Форд ": Ползата е, че научаваме много нови неща, тъй като всеки ден влизат разнообразни коли с друг проблем и това е един тип като помощ за бъдеще. Божидар Божиков - преподавател в Професионална гимназия " Хенри Форд ": Самите компании, които сега са доста дейни, ще могат да си подберат фрагменти за в бъдеще.
Така кръгът - страна - обучение - бизнес - би трябвало да се затвори.

Лидери при използването на системата за дуалното обучение си остават Швейцария, Австрия и Германия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР