Участниците от над 30 партии и съюзи в срещата-дискусия за

...
Участниците от над 30 партии и съюзи в срещата-дискусия за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Диалогът вляво започна. Първата стъпка беше днес


Участниците от над 30 партии и съюзи в срещата-дискусия за лява политика, проведена от Българска социалистическа партия, показват признателност и задоволство от самодейността. Те я дефинираха като навременна, нужна и невиждана.

Въпреки разликите и комплицираните връзки посред ни през годините, е време за единство и готовност вляво. Това е първата стъпка. Нужни са общите ни единни дейности за смяна, разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Участниците в полемиката се сплотиха към мнението, че този формат би трябвало да стане непрекъснат и отворен за нови участници. Ще се сътвори политико-експертна група, която да приготви полемики по съответни секторни политики и хронограма за съответни общи дейности. Различните партии и съюзи ще се включат в национална подписка, инициирана от Българска социалистическа партия, за смяна на модела на ръководство на България.Участниците приготвят обща декларация, с която ще излязат до дни.

Модераторът на днешната среща Росен Карадимов разяснява, че смисълът на този формат е да предизвика съдържателна полемика. По думите му обединяването на лявото е положителна вест.

Отдавна левите обединения не се бяха обединявали. Политическият знак, който се дава през днешния ден е извънредно положителен. Ако тези процеси се развият вярно, приключват добре, безапелационен бе Карадимов.

Според него извънредно значимо е преосмислянето и трансформирането на главните хрумвания на лявото през призмата на актуалния свят: „ Политика без ясна политическа идеология не може да се води. Това води до внезапно взимане на завои, до непредсказуемост и безпринципни обединения. Точно поради това считам, че левицата е тази, която може да направи смяна.” Карадимов акцентира, че свободата, равенството и справедливостта са фундаментът на лявото и би трябвало да бъдат отстоявани. И добави, че страната би трябвало да бъде контраст на световно – демократичния модел. Но да не бъде тоталитарната страна или страна, разбирана като инструмент на преразпределение. В момента в България дясно държавно управление преразпределяпо допустимо най-незаконния и недъгав метод. Тезата, че левите харчат, а десните пестят не е вярна, тъй като сега в България се преразпределят големи средства през изкуствено основани остатъци, с цел да може това систематизиране да бъде отвън прожектора и отвън ролята на Народното събрание, акцентира той.

Като различен приоритет Росен Карадимов посочи превръщането надържавата в поръчител за конституционни свободи и права: „ Нашата конституция подсигурява доста съществени обществени,граждански и политически права на жителите. Оказа се обаче, че това не е даденост, и че този документ може елементарно да бъде подменян с избрани политики. От тази позиция първата съществена политическа цел на левицата е възобновяване на правовата страна идемократичното действие на институциите, с цел да се обезпечат правата на жителите.”Той посочи, че единствено в такава среда може да се обезпечат и стопански права на хората. Ключов въпрос е и гарантирането на честностна на изборния развой и свободата на медиите.

Карадимов засегна и тематиката опазването на здравето. В момента е явно, че са нарушени съществени права и свободи на жителите. То нее заслужено. Лявото би трябвало да го направи заслужено и да подсигурява еднакъв достъп на всеки до опазването на здравето, сподели водещият на полемиката. Тук влиза тезата за статута на лечебните заведения, неведнъж развивана от Корнелия Нинова. От 4 милиарда бюджет, единствено 60 млн. отиват за доболнична помощ”, изясни юристът. Той сложи акцент и върху образованието. За пенсионната система Карадимов разясни, че е неотложно да се одобри настояването на левицата за преизчисление на всички пенсии, само че енужно ивнимателно да се проучва и вторият дирек на пенсионната система: „ Трябва да се сложи въпросът какво се случва с пенсионните фондове. Мисля, че тези 14 милиарда национални пари ще бъдат идната сериозна рецесия, пред която ще се изправи всяко ръководство.” Той напомни и предложенията на левицатаза диференциран Данък добавена стойност, подоходно облагане исемейното подоходно облагане като значима стъпка към постигането на правдивост.

Според политическия анализатор е нужно да бъде послушана левицата и да бъдат следени монополни картелни браншове по метод, по който да се стигне до съперника среда и ниска цена за потребителя.Той добави, че присъединяване на такива държавни търговски сдружения би трябвало да бъде не самоцелно, а на такива пазари, където средата е изкривена: „ Трябва ясно да заявим, че държавният мениджмънт би трябвало да се назначава с конкурс, лимитиран мандат, авансово заложена цел за норма на облага, конкрентни механизми. Това е единственият метод да се влезе в браншове, в които картелите и монополите са се сраснали дотам, че са непостижими за Комисия за защита на конкуренцията и те да бъдат разрушени с пазарните механизми на страната.”

„ В една обикновено функционираща обществена страна има рамка на стопанската система, която е съвсем напълно държавна - инфраструктура, енергетика, финанси. При нас тази система е обърната. Ние имаме извънредно демократична рамка на структуроопределящиотрасли на българската стопанска система и тежко стагниран, рекетиран и административно мачкан междинен и малък бизнес.”, акцентира Карадимов. Той изрази позицията на левицатазаосвобождавания на дребния и междинния бизнес с голям брой облекчения, които да генерират Брутният вътрешен продукт.

„ Левицата може да обезпечи ролята на страната като поръчител за протекция на националните, патриотичните и духовните полезности. Лявото в цифровата среда и в актуалните екологични проблеми- няма по-автентична мощ от лявото, която да поеме екологичните тематики на 21 век и да ги развие ", приключи Росен Карадимов.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР