Участници в летните програми на института INSAIT към Софийския университет

...
Участници в летните програми на института INSAIT към Софийския университет
Коментари Харесай

Исторически успех за България! Студентка и ученичка с пробив в областта на изкуствения интелект

Участници в летните стратегии на института INSAIT към Софийския университет способстваха за следващ триумф за България в региона на изкуствения разсъдък .

Ученичката в 12-ти клас на Бургаската математическа гимназия “Акад. Никола Обрешков ” Теодора Тодорова и възпитаничката на ETH – Цюрих Анна Михалкова , приключила Софийската математическа гимназия, записаха имената си измежду създателите на конференцията AIStats 2024. Форумът ще се организира през месец май тази година във Валенсия.

Проектът е воден от доктор Никола Константинов и докторанта Никита Цой , а в границите на летния си стаж в INSAIT към екипа се причисляват Анна и Теодора. Теодора е част от STARS, стажантската стратегия за надарени български възпитаници , а Анна става част от SURF, интернационалната изследователска стратегия за бакалаври на INSAIT.

AIStats (съкратено от Artificial Intelligence and Statistics) е една от най-реномираните конференции в света в региона на изкуствения разсъдък и статистиката. Всяка година на нея си дават среща водещи откриватели и специалисти от университети и софтуерни компании. Сред разработките , показани в предходни издания на конференцията, са основни съставни елементи от актуалните невронни мрежи , които се употребяват и в артикули като ChatGPT.

Проектът на INSAIT показва нови логаритми за основаването на изкуствен интелект където данните на всеки участник се употребяват за образованието на модела , без тези данни да се споделят. Това е първото присъединяване на българска институция в 39-годишната история на този влиятелен теоретичен конгрес. Приетата публикация в AIStats може да се преглежда като исторически триумф за България по още една причина – Теодора сега е възпитаник в 12-ти клас и способства за подготовката на научна разработка на международно равнище .

Успехът за Анна е също впечатляващ – сега тя е трети курс в един от най-реномираните университети в света – ETH – Цюрих. INSAIT ѝ дава действителна опция след дипломирането си да се завърне в България и да създава технологии на международно равнище .

След триумфа на стратегиите STARS и SURF, INSAIT възнамерява последващи начинания за развиване на българските гении и задържането им в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР