Участие с министри-политически лица в правителство с ясен неолиберален профил

...
Участие с министри-политически лица в правителство с ясен неолиберален профил
Коментари Харесай

Социалисти към Нинова: „ДА!“ за правителството, но без министри от БСП

Участие с министри-политически лица в държавно управление с явен неолиберален профил рискува да обезличи Българска социалистическа партия, предизвестяват те
Платформата „ Социализъм 21 век “ в границите на Българска социалистическа партия прикани партийното управление да поддържа безусловно държавното управление на Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Част от нея са към 70 социалисти, в това число Велислава Дърева и представителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Ето какво гласи посланието им:

„ Уважаеми членове на Националния съвет на Българската социалистическа партия,

Другарки и приятели,

Днес трябваше да има присъствено съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия, на което да обсъдите основни за Българска социалистическа партия и за България въпроси. Пленумът бе анулиран в последния миг по неразбираеми аргументи с обяснението, че договарянията по съдружното съглашение още не престават.

Но, какъв по-сериозен мотив да се събере Народно събрание на Българска социалистическа партия от това да разбере най-сетне какво тъкмо и по какъв начин се договаря, откакто не му бе дадена опция да дефинира позицията на Българска социалистическа партия преди започването на договарянията. И за какво след бодряшкото обществено говорене за съвсем цялостното съвпадане на програмните планове на четирите договарящи политически обединения, което единствено по себе си е мотив за неразбиране и паника, съдружното съглашение се оказа недопустимо за Нинова и сие. Да се разбере и каква е истината за продължаващото търсене на комфортните за председателката в оставка и нейните доближени постове първо в законодателната, а по-късно и в новата изпълнителна власт.

Рано или късно съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия ще се организира. И по всичко проличава, че още веднъж неговите членове ще бъдат сложени в унизителното състояние, под натиска на свършените обстоятелства, да одобрят към този момент взети от различен решения от съдбовно значение за Българската социалистическа партия. Когато и да се организира това съвещание, вие другарки и  приятели членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия, би трябвало да осъзнаете своята политическа и морална отговорност и да предпазите партията от по-нататъшния й провал, към който я води нейното морално дискредитирано и в действителност провалено управление!

След всеобхватен разбор и откровена полемика Националният съвет на Българска социалистическа партия би трябвало да вземе решения по няколко извънредно значими въпроса:

Първо, за четворната коалиция. Да каже – Да! за парламентарната поддръжка на законодателна управническа стратегия и държавно управление с водеща роля на „ Продължаваме промяната “. Това е късмет за възобновяване на парламентарната народна власт и на ролята на Народното събрание, късмет за реализиране на смяна и в изпълнителната и в правосъдната власт.

Но! Участие с министри-политически лица в държавно управление с явен неолиберален профил рискува да обезличи Българска социалистическа партия като притежател на социалистическата концепция и на вярата за заслужен живот. Аргументът, че би трябвало да се взе участие поради осъществяването на обществени задължения е подправен. Те, както и доста други същностни за Българска социалистическа партия и левицата политики, следва да бъдат ясно записани в съглашението с „ Продължаваме промяната “ и да подлежат на непрекъснат непоколебим парламентарен, политически и публичен надзор. Веднага ще чуем обвинявания, че така наречен „ вътрешна съпротива “ не желае да има държавно управление. Свикнали сме. Днес обаче за всички е ясно, че управлението на Българска социалистическа партия изобщо не се е загрижило за ориста на България, а за личното си оцеляване и споразумяване с министерски кресла.

Вторият въпрос е за бъдещето на партията и идния Конгрес. Длъжни сте да извършите всичко належащо за прекратяване на деструктивните процеси в партията и за възобновяване на въздействието й в обществото. Да спрете потъпкването на Устава на Българска социалистическа партия и на демократичните правила и обичаи в живота и работата на нейните организации и органи. Предупреждаваме, че още едно съвещание на партийния конгрес като това от 26-27 септември 2020 година ще бъде съдбовно за Българска социалистическа партия. Свидетели сме на още един опит председателката да подаде оставка, с цел да резервира своя пост, с всички пагубни последствия от тази маневра. Ето за какво точно през днешния ден Националният съвет е задължен, в строго сходство с член 17 на Устава на Българска социалистическа партия и без отсрочване, да избере заместник-председател и нов състав на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, които да обезпечат подготовката на справедлив и изчерпателен разбор за положението на партията и на планове на решения за излизане от спешното й положение, за разкриване на нова вероятност пред нея. Тук нямате право на компромис!

Трето, длъжни сте да отбраните свободата на словото и престижа на левия вестник „ Дума “, да му гарантирате финансови условия и благоприятни условия за креативна изява на публицистичния колектив. Вместо да обезпечат встъпването в служба на избрания преди месеци от Народно събрание на Българска социалистическа партия нов основен редактор, представителите на Фондация „ Дума “ натрапиха преди дни по волята на управлението като първи зам.-главен редактор външен за вестника и партията човек. Това предизвика обществен митинг на целия състав на вестника „ против унизителното отношение към екипа на „ Дума “ и към следващия непростим диктат и опит, разрушаващ вестника; против подхванатите дейности по отношение на него и изкуствено провокирания безпорядък, който пречи неимоверно на всекидневната му работа “. 

Като членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия сте изправени пред избора или още веднъж да приемете и да се подчините на волята на едно нелегитимно и провалено управление, или да сложите началото на възраждането на 130-годишната Българска социалистическа партия!

Другари,

Не допускайте Националният съвет на Българска социалистическа партия да се трансформира в гумен щемпел на пагубни за партията решения и в бюро по труда за провалени политици!

7 декември 2021 година

С почитание,

ИК на ИПО „ Социализъм XXI век “  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР