Участък от 600 метра новостроящ се лот на магистрала Хемус

...
Участък от 600 метра новостроящ се лот на магистрала Хемус
Коментари Харесай

600-метров участък от АМ Хемус се срути, арестите и разследванията за строежа продължават

Участък от 600 метра новостроящ се лот на автомагистрала " Хемус " край Търговище се е срути наоколо до с. Черенча. Трасето се построява от три компании. Според шефа на една от тях казусът е зародил до предстоящ мост.

Ръководителят на плана Асен Тодоров твърди, че сриване няма. Според него два багера отводняват сектора, тъй като имало високи подпочвени води.

Междувременно има нови арестувани по следствието на схемата за източване на средства от автомагистрала " Хемус " и по какъв начин е функционирала тя, разкриха през днешния ден на брифинг от Групово дело " Национална полиция ".

При 24-часова интервенция в София, Видин, Благоевград и Монтана чиновници на ГДБОП са задържали 14 души, разпитани са 20 очевидци, част от които пред арбитър, претърсени са 17 адреса, в това число офиси на компании. Службите са концентрирали напъните си по разплитане на скица за източване на средства при сторежа на лот 5.

Установено е, че държавната компания " Автомагистрали " е отпуснала предплатено посредством инхаус поръчка на комерсиално сдружение над 84 млн. лева без осъществена никаква активност и без издадени разрешителни за градеж.

" Впоследствие сумите за строителство на лот 5 от а Автомагистрала " Хемус " се превеждат към банкови сметки на друго комерсиално сдружение - тъй наречените буфер в сферата за данъчни измами ", изясни Петър Тодоров, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Дружеството е с капитал от 2 лв.. Нямат нужната техника, финансов запас и капитал за осъществяването на каквито и да е строителни действия, за които са получили милиони левове.

Буферната компания неотложно превежда получените суми към банкови сметки на основани за задачата кухи компании, регистрирани на обществено слаби и ниско грамотни лица.

" Просто са извикани на едно кафе. Подписали са едни документи. Дадена им е сумата от няколкостотин лв. и в това число не схващат, че са притежатели на такива компании ", съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Фиктивните притежатели на тези кухи компании са подписали пълномощни на трети лица, които имат право да теглят парите от тези сметки. От ДАНС са засекли първите транзакции още на 18 юли, които са траяли до 23 септември предходната година.

" Един от тези буфери е изтеглил на каса почти сумата от 12 млн. лева на 23 интервенции. Следващото сдружение е изтеглило сумите от 12 декември 2020 година до 11 януари 2021 година, т.е., за по-малко от може би 5 или 6 работни дни сумата от 12 млн.лв. на ръка " изясни Пламен Тончев - ръководител на ДАНС от 18 юли до 23 септември 2020 година

В разплитането на схемата са взели участие и данъчните.

" Става въпрос за едно ощетяване на държавния бюджет в размер на 20 млн. лева от Данък добавена стойност за интервала от юни 2020 година досега и това е единствено за един от получателите на задатъците за Автомагистрала " Хемус ", съобщи шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов.

Вътрешният министър упрекна прокуратурата в съзнателно безучастие, защото към момента не са оповестени резултатите от тримесечното следствие за занемареност на " Хемус ".

" Българската прокуратура няма никакво желание, явно, да проверява закононарушения, свързани с предходните ръководещи. Нашето общество не знае какво са открили в тази посока, за която приказваме, че сякаш реализират следствие. Къде са резултатите, кой знае какво вършат там? Защо не се афишират тези закононарушения, които касаят цялото общество, касаят бюджета на страната, касаят парите на българския жител? ", разяснява Рашков.

От прокуратурата отхвърлиха всички обвинявания.

" Нямаме какво да крием, нямаме какво да бавим. Нямаме укриване на някогашни, сегашни или бъдещи ръководители. Нямаме до момента нещо, което да е прикрито или покрито ", изясни представителят на СГП Илияна Кирилова.

От прокуратурата обявиха, че са се самосезирали за днешните разкрития на антимафиотите

" Екип от прокурори, който ще бъде избран на инцидентен принцип, ще работи по случая, първоначално ще проведат среща с проверяващите служители на реда, които от документите, които съм получила, са единствено двама. Ние не сме получили от проверяващите служители на реда разпореждане за привличането в качеството на обвинен несъмнено лице ", сподели още представителят на СГП.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР