Убийството на висшия лидер на Хамас“ Салех ал-Арури в ливанската

...
Убийството на висшия лидер на Хамас“ Салех ал-Арури в ливанската
Коментари Харесай

Убийството на лидер на „Хамас“ в Ливан заплашва да подпали региона

Убийството на висшия водач на „ Хамас “ Салех ал-Арури в ливанската столица Бейрут ускорява опасенията, че войната в Газа може да се популяризира и отвън палестинския анклав.

Ал-Арури, заместник-политически началник на „ Хамас “, беше погубен във вторник дружно с още шестима членове на палестинската формация, откакто домът му в южната част на Бейрут стана обект на удар от безпилотен аероплан.

CNBC цитира ливанските управляващи, които са безапелационни, че Израел е виновен за гърмежа, и упреква страната, че се пробва да въвлече Бейрут в районна война.

Израел не е поел публично отговорност за офанзивата, само че консултант на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху го дефинира като " хирургически " удар по „ Хамас “, а не като нахлуване против Ливан. Говорител на израелската войска на собствен ред показва, че тя е " мощно готова за всеки сюжет " след убийството на ал-Арури.

Санам Вакил, шеф на програмата за Близкия изток и Северна Африка в английския мозъчен концерн Chatham House, разяснява, че ударът в Бейрут сигурно е нараснал риска от отваряне на още един фронт във войната сред Израел и палестинската организация, считана от Запада за терористична, само че одобрявана като съпротивителна от страните в района.

" Тази офанзива, която явно се приписва на израелското държавно управление, може да докара до по-решителен отговор от страна на „ Хизбула ", декларира Вакил пред CNBC. " И може би Израел желае да реализира тъкмо това - да подтикне „ Хизбула “ към огромна война, само че също по този начин да покаже, че желанието му да преследва по-широкото управление на „ Хамас “ на всички места е напълно действително. "

Вакил прибавя, че е малко евентуално „ Хизбула " да се опита да отговори по важен метод на гърмежа в Бейрут, като подчертава, че ливанската бойна формация е " доста по-предпазлива като конструкция ".

Не на последно място, ударът с дрон демонстрира някои недостатъци на „ Хизбула ", както и няколко прерогативи на израелското разузнаване.

" Ако погледнем през тази офанзива, само че в по-широк проект, задачите на израелското държавно управление и Израелските сили за защита са да се опитат да отслабят всички свои съперници в района, с цел да засилят сигурността на страната си след 7 октомври ", счита Вакил.

В сряда мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Ливан декларират, от своя страна, че са надълбоко обезпокоени от евентуална ескалация на насилието. Reuters цитира представител, който предизвестява, че това ще има опустошителни последствия както за Израел, по този начин и за Ливан.

Какво съставлява „ Хизбула “?

Убийството на ал-Арури става съвсем три месеца откакто Израел стартира наземна инвазия и акция за въздушни удари в Газа след кърваво нахлуване от страна на „ Хамас “ на 7 октомври. Оттогава насам „ Хизбула “ и въоръжените сили на Израел си разменят съвсем ежедневно трансграничен огън, макар че до момента насилието е лимитирано до израелско-ливанската граница.

„ Хизбула “, подкрепяната от Иран войнствена формация в Ливан, работи по едно и също време като политическа партия и паравоенна група и е оповестена от Съединени американски щати и Израел за терористична организация.

Бенджамин Х. Фридман, политически шеф в Defense Priorities, външнополитически мозъчен концерн, основан във Вашингтон, изяснява, че убийството на почитан чиновник на „ Хамас “ в Ливан прави по-вероятно изострянето на тлеещия спор с „ Хизбула “.

" Една война на Израел с „ Хизбула “, която е подкрепяна директно от Иран, рискува да въвлече Съединени американски щати в нов конфликт в Близкия изток. Това е вероятност, която би трябвало да се стремим да избегнем. Израел би трябвало да се пази самичък, без директното присъединяване на Съединени американски щати ", безапелационен е той. " Израел има право да се насочи към членове на „ Хамас “ в чужбина, а Съединените щати имат право да пазят своите сили в района. И въпреки всичко експлоадиранията, които заплашват с по-широка война с присъединяване на Съединени американски щати, ни изправят пред въпроса какъв е ползата ни, в случай че водим войната на Израел в Газа. Можем даже да се запитаме дали вероятността за американска поддръжка против „ Хизбула “ не предизвиква израелската враждебност. Следователно Съединените щати би трябвало ясно да заявят, че поддръжката за Израел няма да включва присъединяване във войната от негово име “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР