Убийството на един от най-богатите българи - Емил Кюлев, е

...
Убийството на един от най-богатите българи - Емил Кюлев, е
Коментари Харесай

Убийството на банкера Емил Кюлев: Тайна саморазправа от прехода?

Убийството на един от най-богатите българи - Емил Кюлев, е значима част от прехода в България не тъй като остана неразкрито, а тъй като бе коментирано от самия дипломат на Съединени американски щати у нас по това време, което не се е случвало различен път.

Ден след показния разстрел на 26 октомври 2005 година посланикът на Съединени американски щати Джон Байърли съобщи, че е шокиран от следващото ликвидиране в България и чака, че българското държавно управление ще изправи убийците на Емил Кюлев пред съда. „ Всички ние бяхме още веднъж шокирани и разочаровани от убийството на Емил Кюлев, надяваме се и чакаме, че българското държавно управление ще изправи убийците пред съда “, сподели дипломат Байърли. Той съобщи това след клетвената гала на 48 американски доброволци от Корпуса на мира. По мотив информация, че на Кюлев му е била отказана американска виза, от пресслужбата на посолството на Съединени американски щати обявиха тогава, че посолството не разяснява самостоятелни случаи на издаване или на неиздаване на визи за български жители.
Престъплението
Убийството на Кюлев става на 26 октомври, Димитровден, в 9,15 ч. на бул. „ България “ в София. Дъжд от патрони отблизо разстояние оставя на място 48-годишния Кюлев в джипа му, а водачът е ранен. Най-големият в застрахователния бизнес към оня миг и притежател на огромна банка се движи без защита, само че даже да е имал, убиецът нападна ненадейно и тъкмо и не му оставя никакъв късмет за избавление. Килърът го чака на метри от кръстовището сред бул. „ България “ и „ Димитър Несторов “. Без маска на главата дебне в шубраци пред бл.15 на булеварда. Джипът БМВ на Кюлев, който идва от „ Бояна “ по булеварда, понижава поради задръстването преди кръстовището. Убиецът се доближава и открива огън с картечен револвер 9-и диаметър. 7 от патроните попадат в Кюлев - 4 в главата и 3 в тялото му. На мястото на престъплението са открити 15 гилзи. Куршумите надупчват десния челен прозорец на джипа, а рикоширалите от тях чупят и стъклото на водача. След раняването на водача намиращият се в междинната лента джип завива леко надясно и се удря в друга кола.
Фоторобот
По-късно денем Министерство на вътрешните работи популяризира фоторобот на убиеца. Според проверяващите той е към 28-годишен, висок 1,70 м, с изпито продълговато лице, с мустаци и брада под формата на отвесна лента под долната джука, с шапка. Според криминалистите килърът се е измъкнал през проход сред входовете на блока, който води към улица.
Властта
Кюлев е разстрелян, до момента в който тогавашните министри на вътрешните работи и на правораздаването Румен Петков и Георги Петканов дават конференция в Министерски съвет, на която изясняват какви ограничения ще бъдат взети след сериозен отчет на Европейска комисия за престъпността и правосъдната система у нас. А банкерът Кюлев е погубен 3 дни преди локалните избори. „ Това ликвидиране няма нищо общо с убийствата до момента, при които явно ставаше дума за кавга сред разнообразни незаконни групировки в областта на проведената престъпност. Към Емил Кюлев не е имало закани, той не се е чувствал заплашен. Това закононарушение цели дестабилизацията на страната. Цели удар по страната и държавността и европейската ориентировка на България “, декларира Румен Петков от парламентарната естрада и афишира следващата война против престъпността. Тогавашният министър председател Сергей Станишев и основният прокурор Никола Филчев дефинират покушението като политическо ликвидиране.

Опелото на Кюлев е на 30 октомври в църквата „ Света Неделя “ в центъра на столицата. На него участват десетки предприемачи, политици, общественици и интелектуалци. Опашка от искащи да се простят с банкера се извива по площада и в този миг се получава подправен сигнал за бомба в храма.

За да се покаже, че в действителност стартира кръстоносен поход против престъпността, стартират полицейски акции, които последователно затихват без кой знае какви резултати.
Разследващите са безапелационни, че повода за убийството на банкера би трябвало да се търси в неговия бизнес. Издигат 4 евентуални версии, само че нито една не е потвърдена.
Империята
В ранглиста на полското сп. „ Впрост “ Кюлев е избран на 73-то място измежду 100-те най-заможни хора в Източна Европа със положение от 500 млн. $. Излюпеният при започване на демокрацията предприемач е някогашен кадър на Министерство на вътрешните работи през 80-те години на ХХ век. През идващото десетилетие взе участие в основаването на 5 банки, става съосновател на Конфедерацията на едрите индустриалци Г-13, а през 2001 година дружно с Илия Павлов и Васил Божков основават бизнесклуб „ Възраждане “. През идната година е определен за Мистър Икономика, купува ДЗИ и основава финансова група, която има и пенсионен фонд. Собственик е и на комплекс „ Ривиера “ до Варна, хотел „ Сандански “, чифлик край Мелник. Планира да се ангажира и с плана „ Супер Боровец “.

 Фоторобот на убиеца Фоторобот на убиеца

Разследването
Разследването на убийството на банкера е спряно през 2008 година Две години по-късно е на път да бъде съживено около разкриването на бандата за мокри поръчки Килърите, в която са предприемачът Георги Вълев, Петър Стоянов-Сумиста и още няколко души, упрекнати за убийствата на великотърновския юрист Петър Лупов и предприемача Румен Рачев от Шумен. Предположенията за връзка на Килърите с убийството на Кюлев поради разногласия към Тракиябанк обаче не се потвърждават. Финансовата институция е добита от банкера, преди този момент акционер там бил братът на Вълев и двамата имали спор за акции. Според клюки Кюлев поел финансови задължения към акционерите в някогашната Тракиябанк, които след това не извършил и това станало мотив да бъде поръчан.
Wikileaks
Години след показния разстрел на Емил Кюлев Wikileaks разгласява част от секрети отчети на някогашния дипломат на Съединени американски щати в България Джон Байърли. От тях излиза наяве, че още следобяд на 26 октомври 2005 той е изпратил незабавна грама до Държавния департамент, в която уведомява за убийството. Байърли акцентира околните връзки на банкера с политическия хайлайф и изяснява в елементи по какъв начин той е финансирал предизборни акции. Убийството е категоризирано от него като „ закононарушение на белите якички “ и посланика го съпоставя с това на Илия Павлов.
По-късно дипломатът праща и втори отчет, в който споделя мнение, че полицията съзнателно е провалила следствието. Той също по този начин недоумява за какво България е отказала помощ в следствието от ФБР.
Наследството
След гибелта на Кюлев част от бизнеса му е завещан от фамилията му - вдовицата Весела и тримата му синове, един от предходен брак и двама от брака с нея. Друга част от бизнеса е добита от задгранични вложители. През 2010 година Весела се омъжва за някогашния футболист Мартин Станков и имат щерка. За Весела се знае, че от години живее в Швейцария с децата си.

Мария Кадийска,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР