Убийствено за българската икономика е източване на държавните предприятия със

...
Убийствено за българската икономика е източване на държавните предприятия със
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: 100% дивидент от държавните предприятия е убийствено за икономиката ни

„ Убийствено за българската стопанска система е източване на държавните предприятия със 100% дял. Ако една частна компания започнете да я източвате със 100% недостиг, тя ще банкрутира за негативно време. Същото ще се случи и с държавните компании по препоръчаното от тази новосформирана коалиция на първите две обединения. Ако по този начин влезем в 3%-ия недостиг по този начин, това ще бъде пагубно. Спираме всички вложения, стопираме всички разноски за инфраструктура, с цел да даваме за пенсии. Подобрило ли се е положението на страната при увеличение на дупката в Национален осигурителен институт ”.

Това съобщи икономистът Михаил Кръстев в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

За сътрудника му икономист Руслан Стефанов прекомерно елементарно страната е минала на тематиката за понижаване на недостига до 3%. „ Допреди 3-4 година говорехме за уравновесен бюджет. Това към този момент е разхлабване на бюджетната дисциплинираност. Ако сме оповестили влизането в еврозоната като приоритет, това ще се случи ”, сподели Стефанов.

„ Служебното държавно управление, Министерството на финансите и Българска народна банка не извършиха своите отговорности, поети от съществуващи политики – влизане в еврозоната. В случая с бюджета е същото ”, изясни той. Според него е добре да се мисли за разнообразни вероятности в идващите 3-4 години, а освен бакалски диалози.

Според сътрудника Кръстев всяка една институция, в това число и страната не може да харчи повече, в сравнение с събира. „ Инфлацията няма де се увеличи от влизането ни в еврозоната, нито дефицитът по-късно ще пораства. Дефицитът зависи от решенията на политическите партии в Народното събрание ”, съобщи той. Според Кръстев няма значение дали България ще покрие критерия за 3% недостиг, в случай че го направи по неправилен метод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР