Убийствата в Южна Африка нарастват, a организираната престъпност и корупцията

...
Убийствата в Южна Африка нарастват, a организираната престъпност и корупцията
Коментари Харесай

Лесно убийство: Как черният пазар за убийци в Южна Африка процъфтява

Убийствата в Южна Африка нарастват, a проведената престъпност и корупцията трансформират поръчковите убийства в процъфтяваща промишленост, написа във вчерашна обява основаният в ЮАР новинарски уеб страница Independent Online.

Денят на обявата съответства с на търсения от Интерпол за изнудване, опасност за ликвидиране и ликвидиране Красимир Каменов - Къро.

В нея се отбелязва, че през последните няколко седмици Южна Африка е станала очевидец на вълна от хипотетични показни поръчкови убийства.

Изданието напомня, че предходната събота синдикът Клоут Мъри и синът му Томас са били убити на спирка на автомагистрала N1 в Мидранд. Томас е умрял на място, татко му е умрял два дни по-късно. Малко повече от месец по-рано рапърът Кирнан Форбс, прочут като AKA, умря, откакто въоръжен мъж го простреля в главата в Дърбан. И двете закононарушения към момента не са разкрити, макар молбите на полицията за информация и препоръчаните огромни награди.

Освен показните убийства, е имало и други. Дори парамедиците, отиващи на местопрестъпленията, са забелязали смущаваща наклонност.

Кайл ван Ринен от частната работа за незабавна помощ Emer-G-Med разяснява, че се вижда доста нарастване на случаите, свързани със пукотевица с голямокалибрени оръжия. Те постоянно се употребяват от убийци при пукотевица от автомобил.

" Спекулира се, че някои от жертвите, които посетихме, са били забъркани или в банди, или в таксиметровата промишленост ", сподели Ринен.

За Лизет Ланкастър, анализатор от Института за проучвания на сигурността, не е изненадващо, че Южна Африка претърпява тази форма на ликвидиране.
" Увеличаването на убийствата е обвързвано с повишаването на проведената престъпност и престъпността, вкоренена в едно общество, помрачено от историческо и редовно принуждение и контузия ", означи Ланкастър " Това принуждение в обществото основава плодородна почва за появяването на наемни убийци. Тези убийци работят за всеки, който е подготвен да заплати ", добави тя. Всичко това се подхранва от притиснатите от възходящия ритъм на убийствата полицейски сили.

Според откривателя на политическото принуждение Мери де Хаас " престъпното разузнаване е изцяло нефункционално ".

По думите ѝ има рецесия в полицейската активност, улесняваща убийците да работят в среда, в която могат да употребяват крадени коли с подправени номера, без боязън, че ще бъдат хванати. " Ясно е. Няма политическа воля. Полицията не носи отговорност ".

 " Кейп Кокаин ": Какво сподели следствие в Южна Африка за българската мафия

Според нея единствено парламентаристите могат да създадат нещо дейно по въпроса, а те не го вършат.

Андреас Матиос от Marshall Security уточни, че съществуването на противозаконни огнестрелни оръжия по улиците също улеснява убийците да правят работата си.

" Липсата на правоприлагане е непрекъснат проблем в Южна Африка, колапсът на системата, употребена за кръстосана инспекция на огнестрелни оръжия в национална база данни, провокира сериозна угриженост ", съобщи Матиос.
Бившият член на Криминологичното сдружение на Африка, професор Нирмала Деви Гопал, сподели, че съгласно информацията в общественото пространство към 50% от причинителите на хипотетични убийства не получават присъда или затвор. Онези, които наемат убийците, рядко биват залавяни.
" Що се отнася до убийствата, имаме доказателства, показващи, че нашата система за наказателно правораздаване е неефективна ", сподели тя.

А убийствата не престават.

Само през миналата седмица в Дърбан 12 души бяха убити, в това число 9-годишно момиче, при осем обособени стрелби, две от които свързани. Трима са тежко ранени. Мъж беше погубен и при нахлуване против суши ресторант в Кейптаун.

В Уестбъри, на запад от Йоханесбург, целенасочени убийства, свързани с банди, доведоха до гибелта на минимум трима души, а дузина бяха ранени през последния месец.

Цената на убийствата

Според обява от края на февруари в уеб страницата Africa News, която се базира на организация " Франс прес ", цената на елиминирането на някого в Южна Африка е сред 130 и 8 хиляди евро.

В публикацията се отбелязва, че престъпността е всекидневие в Южна Африка и се цитират статистики на полицията, съгласно които 82 убийства се правят всеки ден и рядко се разкриват. Страната има репутацията на една от най-опасните в света.

Убиецът е погубен

Мръсни схеми за събиране на пари от застраховка живот, политически борби, решени с убийството на противник, ликвидиране на държавен чиновник, сигнализиращ за нередности в сметките... Наемното ликвидиране е постоянно срещано събитие.

Въпреки това " малко случаи, включващи поръчкови убийци, приключват в съда (...) И в случай че има риск това да се случи, поръчковите убийци постоянно биват отстранени ", разяснява Мери де Хаас пред " Франс прес ".

" Изглежда задоволително елементарно да накараш някого да изчезне в Южна Африка ", добави тя.

На сътрудниците се заплаща сред 130 евро и близо 8 хиляди евро, съгласно изследване, оповестено през 2021 година от швейцарския мозъчен концерн Глобална самодейност против транснационалната проведена престъпност (GI-TOC), което събира данни за поръчкови убийства за четири години.

Само два от 10 случая на ликвидиране (20.74%) са разкрити, съгласно последния годишен отчет на полицията, представен в обявата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР