Убиването на паяците е лошо знамение. Но това вярване има

...
Убиването на паяците е лошо знамение. Но това вярване има
Коментари Харесай

Ентомолог обяснява защо не трябва да убивате паяците у дома!

Убиването на паяците е неприятно предсказание. Но това поверие има съществени биологични аргументи: паяците са значима част от екосистемата и избавят домовете ни от доста рискови вредители. За това написа Мат Бъртън, експерт по ентомология от Университета в Северна Каролина в “The Conversation ”.

– Знам, че може би е мъчно да ви убедя, само че позволете да опитам. Не убивайте идващия паяк, който видите в къщата си – написа Бъртън. “Паяците са значима част от екосистемата на вашия дом и също са самостоятелни организми ”.

Ентомологът, дружно с сътрудници, направил изследване на 50 градски и селски къщи в търсене на инсекти. Във всяка от тях имало паяци. Най-често откриват два типа паяци. Като и двете групи построяват паяжини и чакат жертвата да попадне в нея.

“Паяците са всеядни и ядат всичко, което могат да уловят. Въпреки това, те постоянно хващат вредители и инсекти, които носят заболявания, да вземем за пример комари ”, отбелязва биологът. – Има и един тип скачащ паяк, който избира наситените с кръв комари. По този метод, убивайки паяка, вие не го лишавате от живот, вие се лишавате от значим див звяр за вашия дом.

Почти всички паяци са отровни. Въпреки това, отровата на множеството типове е прекомерно слаба, с цел да навреди на човек. В допълнение, техните зъби надали могат да обхванат в кожата на човек, а ухапването е извънредно рядко. Вярно е, че би трябвало да се помни, че има типове, чието захапване е рисково за хората – да вземем за пример на черната вдовица и паякът аскет.

Паяците избират да се крият от хората – ние сме доста по-опасни за тях, в сравнение с те за нас.

“Ако в действителност не можете да съжителствате с паяк във вашия дом, апартамент или гараж, вместо да го убивате, пробвайте да го преместите на улицата. Той ще откри друго място и двете страни ще бъдат удовлетворени от резултата ”, упорства Бъртън. “Но в случай че можете да го понесете – не се тормозете, че живеете с паяци ”. Това е безусловно обикновено. И даже да не ги виждате, най-вероятно има паяци в къщата ви. Затова прилагайте тактиката “живейте и оставете другите да живеят ” на идващия паяк, който ще видите. ”

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР