Uber се готви да излезе на борсата и да набере

...
Uber се готви да излезе на борсата и да набере
Коментари Харесай

Може ли Uber наистина да струва $100 милиарда?

Uber се готви да излезе на борсата и да набере $10 милиарда - едно от най-големите първоначални обществени предлагания в историята (рекордьор е китайската Alibaba с $26 милиарда).

Ако това се случи, американската компания за споделени пътувания и доставки ще получи пазарна оценка от $100 милиарда. През 2018 година обаче Uber регистрира $3 милиарда загуба. И това повдига въпросите дали и по кое време ще излезе на облага, както и дали си заслужава голямата пазарна оценка.

Uber не е първата от вида си, която ще излезе на борсата тази година. Тя е така наречен " еднорог " - бизнес, подсилен с рисков капитал и оценен на най-малко $1 милиард. Lyft направи IPO в края на март, а Pinterest ще я последва през идната седмица.

Тези предлагания демонстрираха, че има терзания по отношение на оценките. Акциите на Lyft изгубиха 15,2 % от цената си. Pinteres пък ще пусне акции на цена сред $15 и $17, което би ѝ дало оценка от $11,3 милиарда. При последния рунд на частно финансиране, който се организира преди две години, тя получи оценка от $12 милиарда.
 IPO за $10 милиарда: Uber се готви за един от най-големите софтуерни дебюта на борсата
IPO за $10 милиарда: Uber се готви за един от най-големите софтуерни дебюта на борсата

Компанията може да излезе на фондовия пазар през май

На този декор ще успее ли Uber да реализира $100 милиарда?

Не се чака компанията скоро да излезе на облага, демонстрира проспектът, представен от BBC. Нещо повече, Uber чака " доста " величение на оперативните разноски. Компанията нападателно влага и в нови пазари, в приложението си и създаването на самостоятелни коли. Дара Косровашхи, CEO, показва пред бъдещите акционери, че компанията е подготвена да жертва още средства, в случай че види дълготрайна изгода.Разбира се, това не е нетипично. Amazon, да вземем за пример, излезе на облага чак след години след борсовия си дебют през 1997 година

Добрата вест е, че продажбите също порастват - от $3,8 милиарда през 2016 година до $11,2 милиарда през 2018 година

Uber не прецизира към момента на каква цена ще пусне акциите - това ще бъде решено през идващите седмици след срещи с евентуални вложители. Анализатори обаче считат, че след излизането на Lyft на борсата и поевтиняването с 15%, в този момент вложителите ще подходят по-внимателно.
 Uber купи близкоизточния си съперник за $3,1 милиарда
Uber купи близкоизточния си съперник за $3,1 милиарда

Careem развива активност в огромни пазари като Египет, Пакистан, Саудитска Арабия и ОАЕ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР