У нас се вземат мерки, които не дават резултат в

...
У нас се вземат мерки, които не дават резултат в
Коментари Харесай

Властта предлага да се въведе извънредно положение

У нас се вземат ограничения, които не дават резултат в един аспект - неспазване на карантина, което демонстрира и огромният брой регистрирани случаи на един не толкоз рисков вирус. От дисциплината на нацията зависи всичко, това ще ни помогне. Трябва да помислим за възрастните и уязвими хора. В други страни за сходни нарушавания се дават до 7 години затвор, у нас също ще дадем опция на службите ни да издирят и санкционират виновните. Ще дадем такива пълномощия на армията и полицията, тъй като не може 14 души да нарушават карантина!

Затова предлагаме, откакто се консултирахме с всички органи, да се наложи в страната изключително състояние, което включва затваряне на образователни и развлекателни заведения, възбрана за полети, каквито ограничения взимат редица страни в Европейския съюз. Ще би трябвало всички за известно време да се ограничим от заведения и забави. Училища и университети няма да работят.

Тези ограничения сигурно ще окажат съществено влияние върху целия ни бизнес, само че хората би трябвало да бъдат спокойни, в този момент ни е нужна готовност. За заведенията за хранене, да вземем за пример, ще се вършат известни изключения. За пенсиите на възрастните хора могат да се вземат ограничения, тъй че да не се постанова те да ги получават персонално.

Сега предлагането се изпраща на Народното събрание и се надяваме те да го одобрят. Още на следващия ден се чака то да бъде подадено.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, стана ясно след извършеното довечера изключително съвещание на Министерския съвет взаимно с Националния действен щаб за съгласуване, образуване на дейностите на способените държавни органи по отношение на оповестената от Световната здравна организация неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с болестта COVID-19.

Както бе оповестено по-рано, съвещанието стартира в 22 часа и продължи повече от два часа.

Припомняме, че записаните случаи у нас са към този момент 23, като една жена е умряла.

Националният действен щаб рапортува пред премиера Борисов и министрите оферти за по-строги ограничения против разпространяването на ковид поради настоящата обстановка. Щабът показа отчет за ограниченията, подхванати от страните членки на Европейски Съюз като в детайли бе посочена заболеваемостта и последствията от нея във всичките й аспекти.

По време на изключителното съвещание бе маркирано, че в България болничните кревати са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лекуване. Осигуреността с болнични кревати в страната ни е над междинната за Европейския съюз - у нас тя е 759, 6 на всеки 100 000 души, а в Европейски Съюз - 504.3 на 100 000 души. За съпоставяне - по този индикатор Германия заема първо място в Европейски Съюз - с 800.2 кревати на 100 000 души от популацията, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на 100 хиляди

България е преди всичко в целия Европейски съюз по осигуреност с кревати за интензивно лекуване - 616.8 на всеки 100 хиляди от популацията, след нас се подрежда Германия - с 601.5 на 100 хиляди, като междинната стойност за Европейски Съюз по този индикатор е 372.2 на 100 хил, бе посочено от Националния действен щаб в хода на изключителното съвещание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лекуване, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване. Отделенията за интензивно лекуване в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лекуване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР