У нас пресъхналите чешми предизвикаха сътресения по най-високите етажи в

...
У нас пресъхналите чешми предизвикаха сътресения по най-високите етажи в
Коментари Харесай

От 30 г.: В Омуртаг живеят на воден режим, по-строг от този в Перник

У нас пресъхналите чешми провокираха разтърсвания по най-високите етажи в страната. Жителите на Омуртаг към този момент 30 години са на воден режим, при това доста по-строг, в сравнение с в Перник, съобщи кореспондент на NOVA.

Дневният разход на фамилията на Петър Бончев е към 20 литра. Те живеят във високата част на града, където водата идва последно и стопира първо.  „ На обяд в никакъв случай не пускат вода. Сутрин и вечер имаме единствено по 2 часа ”, описа Петър.

Затова в къщата му постоянно има готови туби с вода.„ Имам бойлер на дърва. Палим го и очаквам да загрее водата. Пускам облекла за пране, когато знам, че ще има вода и няма да спре скоро ”, сподели още жителят на Омуртаг.

Проблемът в града е от десетилетия. Омуртаг се зарежда от извор в Сливенско, а водата идва по 45 километра тръби.

„ От юли месец не е валяло дъжд. Дебита на водоизточника, който обикновено при влажна година е над 50 литра в секунда, сега е 23. И тръгвайки 23 литра от Кипилово в град Омуртаг идват към 16. Има загуби по трасето. Проблемът е, че когато спрем трасето за премахване на повреда, водата след това пътува 11 часа ”, съобщи Явор Миланов, шеф на ВиК-Търговище.

Най-големите загуби не са по водопровода от Сливенско до Омуртаг, а по тръбите вътре в града. „ При население към 6 000 индивида и норма 120 литра – това са 700 кубика дневно. В момента в града влизат към 1 400 кубика дневно и тя не доближава ”, разясни Миланов.

Решението да има непрекъснато вода в града е в нова ВиК мрежа, която на понижи загубите. „ Има направен план за замяна на вътрешната водопроводна мрежа и се чака финансиране ”, сподели още Миланов.

Според шефът на ВиК реализацията на този план ще отнеме към 2 години, а цената му е към 12 милиона лв.. Докато чакат това да стане, жителите на Омуртаг най-малко няма да имат нарастване на водата и тя ще остане 2,20 лева за кубик.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР