У нас липсват около 1000 общопрактикуващи лекари, драстичен е недостигът

...
У нас липсват около 1000 общопрактикуващи лекари, драстичен е недостигът
Коментари Харесай

Експерти: Недостигът на медици у нас се задълбочава, липсват 1000 лични лекари, 29 000 сестри и 2000 акушерки

У нас липсват към 1000 общопрактикуващи лекари, фрапантен е дефицитът на медицински сестри – над 29 000, броят на психиатрите би трябвало да се усили с близо 70%, а акушерките би трябвало да са с 2000 повече. Това сочат данни от изследване за дефицита на медицински фрагменти у нас, направено по поръчка на Съвета за стопански разбори при Министерски съвет, заяви Нова телевизия. Автори на проучването са доцент Ралица Симеонова – Ганева и доцент Калоян Ганев, преподаватели в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Според специалистите броят на лекарите на всеки 100 000 души население у нас е леко по-висок от междинния за Европа, само че основният проблем е, че те са неравномерно разпределени.

Според Световната здравна организация казусът се задълбочава на всички места по света, като

се чака през 2030 година дефицитът на международно равнище да доближи 15 млн. медицински експерти.

Причините, които открояват откривателите са няколко. Търсенето на здравни услуги се е нараснало доста в международен проект заради повишаване броя на популацията, по-дългата дълготрайност на живота, повишението на здравната просвета и постигнатото по-добро богатство.

Някои водещи стопански системи отделят обилни средства за образование на още фрагменти, само че те са все по този начин незадоволителни. По тази причина тук-там избират да притеглят експерти от чужбина, допълват специалистите.

Противно на предстоящото, дефицитът става все по-осезаем и в Европейския съюз поради конкуренцията сред обособените страни във връзка с задържането на експертите.

Един от най-важните заключения в изследването е обвързван с

недостига на медицински сестри, който специалистите дефинират като извънредно сериозен 

В момента у нас на един доктор се пада по-малко от една здравна сестра, което прави действието на здравната система несъответстващо, защото не покрива условието за две сестри на един доктор, а съгласно СЗО, те би трябвало да бъдат даже 3 на един доктор. 

България има незабавна потребност от още 29 000 сестри, което е даже повече от броя, с който разполагаме сега. Само столицата се нуждае от над 8000 сестри, сочат анализите.

Как наподобява разпределението в страната във връзка с някои други експерти?

В 5 области разполагат с брой лекари на 100 хиляди души население, по-голям от междинния за Европа. Това са областите с трите ни най-големи градове, плюс Плевен и Стара Загора. Във всички останали има дефицит, като той е максимален в Благоевград, Кърджали и Хасково. Единствената област, в която общопрактикуващите лекари са релативно задоволително е Плевен, а недостиг на психиатри няма единствено в Ловеч. Като вероятни решения за този изострен недостиг, създателите на проучването оферират приоритизиране на образованието на медицински експерти – включително и на чужденци, назад привличане на българските експерти от чужбина и доста възстановяване на изискванията на труд и на опциите за кариерно развиване.

По отношение на разпределението на експертите по области е налице мощен дисбаланс

Над половината лекари се намират в шест от всички 28 области в страната. Това са с изключение на столицата, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас. През последните 20 години, максимален растеж се следи в броя на лекарите по дентална медицина. Те са се нараснали в половината области на страната. Акушер-гинеколози, психиатри и акушерки бележат слаб растеж в едвам сред 6 и 8 области. А максимален е спадът при общопрактикуващите лекари. Няма област в страната, където те да не понижават прогресивно. Следват ги медицинските сестри, които са се нараснали само в София и педиатрите, които са станали повече единствено във Варна и Бургас.

Според специалистите България попада в този капан при започване на прехода Близо 54 000 лекари доближаваме през 1990 година

След това броят им стартира да спада. След приемането на страната ни в Европейски Съюз, той още веднъж потегля постепенно нагоре, само че прекомерно постепенно.

Най-много медицински сестри губим през 2000 година – съвсем 14 000.

Засега просветителната ни система не съумява да компенсира напускането на експерти, а единствено да покрие отчасти загубите, които звучат по този начин – през 2021 лекарите напуснали страната са 1015, а новите лекари са 902, При медицинските сестри числата са по-стряскащи. броят на напусналите е 890, а на новите – 546.

Известен оптимизъм внушава обаче потенциалът на просветителната ни система - една трета от подготвените студенти у нас са били чужденци.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР