Тя задава въпроси за живота ни, преди да заминем, преди

...
Тя задава въпроси за живота ни, преди да заминем, преди
Коментари Харесай

След Франция Досието Жана вече и в България

" Тя задава въпроси за живота ни, преди да заминем, преди 1990-а, аз давам отговор. Когато въпросът е прекомерно политически, по остарял инстикт го пропъждам като муха, питай татко ти, той знае, ще ти каже доста по-добре. Защо той, за какво не ти, възроптава тя. Как да ѝ обясня? Тази негласна възбрана в фамилията: дамите не приказват за политика.

 

" Когато младата Божина Панайотова стартира да снима документален филм за своите български корени, майка й, Милена Макариус, не подозира доколко това самобитно следствие ще я засегне. По гледище на дъщерята майката подава молба до Комисията по досиетата, с цел да разбере дали е била следена по времето на комунизма, когато е общувала с чужденци в качеството си на преводачка. Отговорът на Комисията е непредвиден и разтърсващ. В изострен спор сред поколенията майка и щерка се впускат, всяка посвоему и с разнообразни изразни средства, в търсене на истините за предишното и в това задъхано гонене възкръсват призраците на комунизма.

 

Филмът на дъщерята, " Червено, прекомерно алено ", излиза през 2019 година във Франция, Германия и България, взе участие в многочислени фестивали, сред които Берлинале, печели награди и намира необятен отзив в българската и френската преса. Книгата на майката носи любопитното заглавие " Досието Жана ". Издадена е във Франция от Anne Carrière през 2020 година, два дни преди локдауна.

 

 

Въпреки затворените книжарници вестник " Либерасион " й посвещава двойна страница, подписана от критичката Клер Деварийо. Ето че и българските читатели към този момент имат достъп до " Досието Жана ". Преводът е дело на Анна Ватева, художник на корицата е Теодор Ушев.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР