Тя просто трябва да се види! Красотата й направо спира

...
Тя просто трябва да се види! Красотата й направо спира
Коментари Харесай

Нефертити – съвършената красота

Тя просто би трябвало да се види! Красотата й напряко стопира дъха. Изражението на лицето й, пропорциите, стойката на главата са съвършени, тъй че по едно и също време наподобява същинска и нереална. Нефертити е безусловно знамение и едно от нещата, които наложително би трябвало да се видят в Берлин. Никоя фотография, репродукция или картина не могат да възпроизведат резултата, те са единствено далечно сходство. И колкото и понятието за хубост да е изменчиво, субективно, релативно, Нефертити е абсолютно красива от хилядолетия насам. 
  Бюстът й е открит от група немски археолози при разкопки в град Амарна тъкмо преди век. В дневника си шефът на експедицията Лудвиг Борхард записва „ … Цветовете наподобяват преди малко боядисани. Прекрасно произведение. Нямам думи да я опиша, тя просто би трябвало да се види. “ След завръщането им в Германия, археолозите предават всички открити находки на индустриалеца Джеймс Саймън, който финансира експедицията и държи лиценза за нея. Бюстът на Нефертити, дружно с още артефакти от Амарна, дълго време са изложени над камината в гостната на Саймън. Дори самият император върви в дома му, с цел да ги прегледа.
  Тази година, по случай вековния празник на разкопките в Амарна, Neues Museum в Берлин провежда огромна галерия, с непоказвани до момента притежания на музея и гостуващи експонати. Непосредствено преди залата, в която е изложен бюстът на Нефертити, са показани доста мостри на художествената школа в Амарна, някои от тях чернови на самия бюст или по-малки пластики на Нефертити и други кралски особи. Това от една страна има за цел да покаже, че уменията на художниците в Египет са достигнали в действителност изумителни висоти, а от друга да опровергае спекулациите, че бюстът на Нефертити е дело на създатели от по-ново време. Факт е, че от Амарна са останали доста гипсови и каменни бюстове, направени съвършено, с най-голяма точност. Но също по този начин е реалност, че никое от тези творби не е близко по влияние до Нея. Възможно е чертите й да са били манипулирани леко – през днешния ден го назоваваме фотошоп. Древният художник може би е знаел с ръцете си по какъв начин напълно леко да промени пропорциите, с цел да ускори резултата на изображението. Важното е, че крайният резултат остава непостижим.
  Нефертити е изложена сама в неголяма овална зала. Отстрани има бронзово копие с пояснение на брайловата писменост. Лицето на копието към този момент е поизлъскано от докосването на пръстите, които познават хубостта единствено по този метод. Керамична или железна, тази митична фигура търпеливо следи милионите гости и остава хилядолетен знак на дамата – красива и загадъчна.   
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР