Тя получава международен паспорт едва на 91 години. Година след

...
Тя получава международен паспорт едва на 91 години. Година след
Коментари Харесай

Да обиколиш света на 94: Историята на жената, която пътешества с внука си

Тя получава интернационален паспорт едвам на 91 години. Година откакто се трансформира в най-възрастния човек, посетил всички 63 национални парка в Съединени американски щати, баба Джой Райън се впуска в ново световно предизвикателство с внука си – 42-годишния Брад Райън. Дуетът, който се трансформира в шлагер в обществените медии с задачата си да посети всички щатски национални паркове през 2023 година, в този момент възнамерява да пътува до всички седем континента дружно, споделя CNN Travel.

Не ми остават доста години, тъй че бързам. Ако се бавите, няма да свършите нищо “, споделя 94-годишната баба Джой.
Дуо баба-внук
Двамата към този момент са отметнали три континента, посещавайки националния парк Банф в Канада предходната година, както и предпазените територии Амбосели и Масай Мара в Кения през 2023 година Последното им пътешестване е до Южна Америка и Еквадор, където двамата прекарват известно време на островите Галапагос, както и в Чили.

Беше необикновено да видя тези големи костенурки “, добавя баба Джой.

Въпреки че са неразделни в днешно време, дуото баба-внук, в действителност, е отчуждено за към десетилетие заради фамилен раздор, настъпил след развода на родителите на Райън. След като се свързват още веднъж през 2010 година, те стартират да споделят взаимно какво се е случило в живота им през годините. Докато споделя за предходните си завършения в Апалачите и изкачването на връх Килиманджаро в Танзания, Райън научава, че баба му по бащина линия в никакъв случай не е виждала планина.

„ Това беше едно от нещата, за които съжаляваше. Пътуването й беше лимитирано единствено до няколко визити на Флорида с дядо ми, когато беше жив. Нейното усещане на света се базира на това, което вижда по Travel Channel или в новините “, споделя той.

Този диалог оставя дълбока диря в него. Няколко години по-късно Райън, който е изправен пред провокации във ветеринарния лицей, взема решение да предприеме странствуване през уикенда до националния парк Great Smoky Mountains, пресичащ границата сред Северна Каролина и Тенеси. Пита баба Джой дали желае да се причисли към него.

Просто имах потребност да се махна и желаех да направя нещо, което да изпълни душата ми “, изяснява той.
Съвместни завършения
За благополучие, баба му се възползва от шанса да отиде на премеждие с внука си и двойката потегля дружно на път през септември 2015 година

На 85 тя видя първата си планина, изкачи я и отиде на къмпинг за първи път “, добавя Райън.

Въпреки че признава, че е предполагал, че пътуването с възрастен човек може да скапе малко заниманието, Райън бързо открива, че това не е по този начин. Всъщност, става известно тъкмо противоположното.

„ Това направи преживяването доста по-богато. Не бързах през местата, които посещавах. Наистина отделих време, с цел да оценя по-малките елементи. Призмата, през която тя вижда света, е доста друга от този на множеството хора на моята възраст. Тя не посещава място с мисълта: „ Е, ще се върна още веднъж “, споделя той, обяснявайки, че да се движи по-бавно значи, че е в положение да възприема всичко по по-смислен метод.

Според Райън това първо пътешестване е посяло семе на наслада в него, което му е липсвало преди. Той е разчувствуван да види какъв брой доста се радва на прекарването баба Джой. В желанието си да продължи приключенията си, дуото измисля проект да пътува дружно до останалите 62 национални парка на Съединени американски щати. Подобно предизвикателство би било голямо достижение за множеството туристи, да не приказваме за стара жена с стеснен опит в преходите, тъй че те вземат решение да отделят задоволително време.

Отне ни съвсем осем години, с цел да го създадем. Но тя влезе в историята през предходната година “, споделя Райън, обяснявайки, че вършат двумесечни паузи сред всяко пътешестване.

От многото места, които посещават дружно през това време, баба Джой е изключително изумена от Old Faithful - един от съвсем 500-те гейзера в Йелоустоун, както и от националния парк и резерват Катмай в Аляска.

„ Беше дълго пътешестване, само че ми хареса. По пътя срещнахме толкоз доста благи хора. Наслаждавах се на всяка част от него “, споделя тя.
Опит, изменящ живота
Съвместните пътувания трансформират живота на Райън, като той прекарва дните си в туристически обиколки, къмпингуване и шофиране с баба си, която е вдовица от 30 години. Бащата на Райън - последният оживял наследник на баба Джой, умира през 2023 година

Тя разруши предубежденията ми за това какво значи да си възрастен човек. Тя не просто седеше на пътническата седалка и гледаше през прозореца, макар че правихме и това “, споделя той.

Райън разказва по какъв начин баба Джой се е спуснала по въжена линия в националния парк и резерват New River Gorge в Западна Вирджиния и се е отдала на рафтинг в националния парк Wrangell St. Elias в Аляска на 91-годишна възраст.

„ Мисля, че всички имаме един тип присъщ боязън от остаряването. И мислим единствено за рестриктивните мерки вместо за опциите. Тя ни припомня за опциите, които към момента съществуват пред нас “, споделя Райън.

След като доближава последната си спирка през предходната година - националния парк на Американска Самоа в южната част на Тихия океан, дуото взема решение да пътува до всеки континент по света.

Това наподобява като постижима цел “, споделя Райън.

Двамата към момента се възвръщат от пътуването си в Южна Америка и сега още веднъж са в Охайо, само че възнамеряват да посетят Австралия по-късно тази година. Те се надяват да „ прескочат до Азия “ и вероятно да посетят националните паркове на Индия или да пътуват до Борнео, с цел да видят орангутаните.

„ Имаме уязвимост към косматите огромни маймуни по света “, добавя Райън.

След като отметнат Австралия и Азия от листата си, възнамеряват да пътуват до Европа, където имат доста другари.

Антарктида е компликация. Бихме се радвали да стигнем до там, само че е предизвикателство. Ако успеем, тя ще бъде черешката на това премеждие “, признава Райън.

Двойката признава, че има доста хора, които не разполагат с финансови средства да изследват света по този метод. Те показват, че са почнали първото си предизвикателство с „ малко пари “ и постоянно са хапвали на ниска цена рамен. В момента се радват на разнообразни спонсорства, което им разрешава да пътуват комфортно.

„ Имахме огромен шанс “, прибавя Райън.

След като прекарват толкоз доста време напът дружно, баба и внук стават по-близки отвсякога.
Връзки сред поколенията
Имахме доста завършения дружно, тъй че има защо да приказваме, това е несъмнено “, споделя баба Джой.

Възможността да споделя толкоз доста специфични моменти с баба Джой значи, че Райън има опция да задава доста въпроси.

„ Това, което научих – ще си спестим съжаленията в бъдеще, в случай че се свържем с по-старите генерации, до момента в който те към момента са тук “, споделя той.

Въпреки че явно се схващат добре, забележителната разлика във възрастта на двойката неизбежно води до конфликти, изключително що се отнася до другите им музикални усети.

„ Опитах се да се науча да се любувам на неговия тип музика. Не мога да схвана по какъв начин го назовава музика, само че както и да е “, споделя баба Джой, която има още трима внуци.

Когато я попитат какво е научила за себе си, пътувайки с внука си, тя се майтапи:

Предполагам, че имам повече самообладание, в сравнение с си мислех “.

През съвсем 10-те години след първото пътешестване Райън вижда огромна смяна във физическото здраве на баба Джой, обяснявайки, че тя е била много „ неуверена “ първоначално, само че е станала доста по-уверена. След нанагорнище на планини, вървене на сафарита и разходки из пустинята, баба Джой няма желание да забавя темпото, макар че обича да стопира за отмора понякога.

„ Нямам диабет и всичко е наред със сърцето ми. Така че в действителност съм в добра форма за стара жена “, признава тя.

Когато не пътува с внука си, от време на време реди пъзели със съседа си и гледа локални гимназиални футболни мачове от вкъщи си в Дънкан Фолс, Охайо.

Нищо не ми липсва “, споделя баба Джой.
Волеви дух
Двамата водят летописи за пътуванията си в акаунта си в Instagram - grandmajoysroadtrip, а Райън споделя, че почитателите постоянно вършат мнения от рода на:

Баба ми в никакъв случай не би направила това “.

Той акцентира, че тяхната обстановка е била допустима, единствено тъй като баба Джой има „ волеви дух “ и получава толкоз огромно задоволство от пътуванията им, колкото и той.

„ От време в точния момент някой споделя:„ Не мислиш ли, че би трябвало да приключиш това? Компрометираш я. Но не скърбя, тъй като би трябвало да помним, че животът се случва тъкмо в този момент “, прибавя той.

Размишлявайки върху предходното им отчуждение, Райън се надява, че тяхната история ще покаже, че можете да стигнете много надалеч, откакто си дадете амнистия.

Много живот се крие в едно десетилетие. Нашето обръщение е, че би трябвало да се освободим от предишното и да дадем амнистия. Животът е доста къс “, прибавя той.

Що се отнася до баба Джой, тя обича да наваксва пропуснатото и към този момент има няколко печата в първия си паспорт.

„ Просто върша стъпка след стъпка, ден след ден и благодаря на Господ всяка заран, че ми дава още един ден. Опитвам се да бъда оптимист. Чашата е на половина цялостна, а не на половина празна. Виждам хора в по-лоша форма от мен и си мисля, че има доста неща, за които да съм признателна. Не всеки има шанса да има внук, който е подготвен да го мъкне по всички страни “, заключи тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР