Тя не получава задграничен паспорт, докато не навършва 91 години,

...
Тя не получава задграничен паспорт, докато не навършва 91 години,
Коментари Харесай

94-годишна баба не се спира пред нищо и обикаля света заедно с внука си

Тя не получава чуждестранен паспорт, до момента в който не навършва 91 години, само че единствено година откакто става най-възрастният човек, посетил всички 63 национални парка в Съединени американски щати, баба Джой Райън се впуска в ново световно предизвикателство дружно с 42-годишния си внук Брад Райън.

Дуото, което стана известно със своето търсене на национални паркове през 2023 година, в този момент възнамерява да пътува дружно до всички седем континента в света.

" Не ми остават доста години, по този начин че скачам самоуверено напред. Истината е, че в случай че се забавиш, няма да свършиш нищо " , споделя баба Джой, която към този момент е на 94 години, пред CNN Travel посредством Zoom.

via

Grandma Joy isn’t slowing down. Now aged 94, she’s taken on a huge new travel challenge
— World Travel Index News (@Wtravelindex_en)
Дует баба-внук

Двойката към този момент е посетила три континента, като предходната година посети Националния парк Банф в Канада, с цел да " показа Северна Америка надалеч оттатък границите на нашата страна ", а през 2023 година ще пътува до Африка, където ще посети Националния парк Амбосели и Националния резерват Маасай Мара в Кения.
Последното им пътешестване беше до Южна Америка, където пътуваха до Еквадор, където прекараха известно време на островите Галапагос, както и до Чили.

" Беше необикновено да видя тези големи костенурки. Те можеха да подвигат черупките си нагоре тъкмо като кабриолет или нещо сходно " , споделя баба Джой за пътуването.

Макар че в днешно време са много неразделни, дуото баба-внук в действителност е било отчуждено в продължение на към десетилетие заради раздор в фамилията, настъпил след развода на родителите на Райън.
След като се събират още веднъж през 2010 година, двамата стартират да си описват взаимно какво се е случило в живота им през годините на разлъка.

Докато споделя за предходните си завършения по Апалачката пътека и изкачването на планината Килиманджаро в Танзания, Райън научава, че баба му по бащина линия " в никакъв случай не е виждала планина ".

" Това е било едно от съжаленията ѝ за цялостен живот. Пътуванията ѝ се лимитираха единствено до няколко пътувания до Флорида с дядо ми, когато беше жив " , споделя внукът.

" Нейната визия за света постоянно е била такава, каквато е виждала по Travel Channel или по новините " , споделя още внукът.

" Grandma Joy’s Road Trip " sees Grandma Joy become the oldest living person to visit all 63 US national parks! Subscribe for all of our travel news:
— USA TODAY Travel (@usatodaytravel)
Няколко години по-късно Райън, който преживявал някои провокации, до момента в който учел във ветеринарното учебно заведение, решил да предприеме пътешестване през уикенда до Националния парк " Големите опушени планини ", който се намира на границата сред Северна Каролина и Тенеси, и попитал баба Джой дали би желала да се причисли към него.

" Просто имах потребност да избягам и желаех да направя нещо, което да изпълни чашата ми " , изяснява той.

Семето на насладата

За благополучие баба му се възползва от опцията да се впусне в премеждие с внука си и двамата потеглят дружно през септември 2015 година

" На 85 години тя видя първата си планина, изкачи първата си планина и отиде на къмпинг за първи път, падна от надуваемия матрак няколко пъти и не се оплака " , прибавя Райън.

Макар да признава, че е предположил, че пътуването с възрастен човек може " малко да скапе заниманието ", Райън бързо открил, че казусът не е подобен. Всъщност е тъкмо противоположното.

" Това направи прекарването навън доста по-богато " , споделя той, обяснявайки, че нуждата да се движи по-бавно значи, че е в положение да схване всичко по по-смислен метод.

" Не бързах през местата, които посещавах. Наистина отделях време, с цел да оценя дребните елементи. Обективът, през който тя вижда света, е доста друг от този на множеството хора на моята възраст. Тя не посещава обещано място с мисълта: " Е, ще се върна отново ", тъй че има повече наличие " , разкрива Райън.

Според младият мъж това първо пътешестване е " посадило в него семе на наслада ", което му е липсвало, и той е бил разчувствуван да види какъв брой доста баба Джой се е радвала на прекарването.

В желанието си да продължат приключението си, двамата измислили проект да посетят дружно останалите 62 национални парка на Съединени американски щати.

Подобно предизвикателство би било голям героизъм за множеството туристи, камо ли за стара жена с стеснен опит в пешеходните преходи, по тази причина те решили да не бързат.

" Отне ни съвсем осем години, с цел да го създадем " , споделя Райън, като изяснява, че сред всяко пътешестване вършат двумесечни почивки. 

От многото места, които са посетили дружно през това време, баба Джой е била изключително изумена от Олд Фейтфул, един от близо 500-те гейзера в Йелоустоун, както и от националния парк и резерват Катмай в Аляска.

FAMILY TRAVELS: catches up with Grandma Joy and her grandson, Brad Ryan, after their pair has traveled 40,000 miles across 41 states in an attempt to visit all 61 national parks.
— World News Tonight (@ABCWorldNews)
" Беше дълъг път, само че ми хареса. И срещнахме толкоз доста приятни хора по пътя.
Като възрастен човек, който седи на верандата, това те кара да се чувстваш по този начин: " Е, може би съм постигнала нещо ". Така че се любувах на всяка парченце от него "
, радостно споделя баба Джой.

Опит за смяна на живота

Търсенето промени живота и на Райън, защото той съумя да прекара дни наред в походи, къмпингуване и шофиране с баба си, която е вдовица от 30 години. Бащата на Райън, който е бил последният оживял наследник на баба Джой, е умрял през 2023 година

" Тя унищожи предварителните ми показа за това какво значи да си възрастен човек. Защото тя не просто седеше на пътническата седалка и гледаше през прозореца, въпреки че и ние правехме това " , споделя внукът.

Райън продължава да споделя по какъв начин баба Джой е карала зиплин в Националния парк и резерват " Ню Ривър Гордж " в Западна Вирджиния и рафтинг в Националния парк " Урангел Сейнт Елиас " в Аляска на 91-годишна възраст.

" Мисля, че всички ние имаме някакъв присъщ боязън от остаряването. И мислим за рестриктивните мерки, вместо за опциите. Баба Джой ни припомня за опциите, които към момента съществуват " , безапелационен е Райън.

След като предходната година стигат до последната си спирка - Националния парк на Американска Самоа в южната част на Тихия океан, те са запитани какво възнамеряват да вършат по-нататък и в последна сметка вземат решение да се опитат да обиколят всички континенти в света.

" Това наподобява постижима цел. Така че това е, което вършим в този момент " , споделя внукът.

Двойката, която споделя, че " към момента се възвръща " от пътуването си в Южна Америка, сега е назад в Охайо, само че възнамерява да посети Австралия по-късно тази година.

Надяват се да " прескочат до Азия " и вероятно да посетят националните паркове на Индия или да пътуват до Борнео, " с цел да видят орангутаните ".

" Имаме уязвимост към косматите човекоподобни маймуни по света ", прибавя Райън.

След като изключат Австралия и Азия от листата си, те се надяват да пътуват до Европа, където имат доста другари.

Seven years ago, Brad Ryan and his Grandma Joy became travel companions after Brad discovered she’d never seen the ocean or even a mountain despite being in her late 80s. Their story about aiming to visit all of the U.S. National Parks together went viral in 2019.
— Inside Edition (@InsideEdition)
" Антарктида е нещо, което е като " уайлдкард ". Много бихме желали, само че да стигнем до такава степен е предизвикателство. Бих желал да завърша с огромен триумф и мисля, че Антарктида би била черешката на това премеждие " , споделя Райън.

Двойката признава, че има доста хора, които няма да имат " икономическите средства " да изследват света по този метод, като акцентират, че са почнали първото си предизвикателство единствено с " малко пари " и са прекарали доста време в ястие на юфка рамен.

Оттогава обаче те са набрали разнообразни спонсорства, което им е разрешило да продължат да пътуват удобно.

" Имахме огромен шанс " , прибавя Райън.

След като са прекарали толкоз доста време дружно на път,  бабата и внукът са станали по-близки от всеки път.

Във видеото може да научите повече за:  106-годишна филипинка е най-възрастната жена, снимала се за корица на фешън списание

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР