Тя коментира още, че резултатите на курортите по Южното Черноморие

...
Тя коментира още, че резултатите на курортите по Южното Черноморие
Коментари Харесай

Министърът на туризма във Варна: Анулират се резервации при всеки скок на болните от коронавирус у нас


Тя разяснява още, че резултатите на курортите по Южното Черноморие през юни демонстрират, че 98% от чартърните полети са анулирани, а 70% от хотелите в най-големия от тях - Слънчев бряг, остават затворени. Все още има упования август и септември да са по-добри, като удостоверение за това е както полетната стратегия на морските летища, по този начин и записванията. Можем да чакаме, че и морската отмора ще бъде друга: ще се търси комбиниране на разнообразни форми на дейна отмора със здравословни СПА процедури и опознаване на местните традиции или културно-историческото благосъстояние на страната ни.

" За съветските туристи чакам да проведа тази седмица онлайн диалог с ръководителя на Държавната организация по туризъм на съветската федерация, с цел да забележим какво можем да договорим във връзка с поръчката, която имаме за съветските туристи. Това, което ме увери съветският посланик е, че руснаците имат огромно предпочитание да почиват в България и от 15 август желаят да дойдат при нас с по-голяма претовареност. Знаете, че имаме там и полемика във връзка с визовия режим. Те са трета страна, има регламенти и наставления, които лимитират пътуванията. Много от страните към този момент са гъвкави, в това число имаме процедура от страни, които издават визи на съветски жители на самото летище. Ще обсъдим опциите и с нашето външно министерство.

Що се касае до румънските туристи, имаме много такива по Северното Черноморие. Те също доста са повлияни от статистиката, която се дава за болните и прецизно се следи тази статистика. Имаме анулирани резервации от румънци, когато се види, че има повишаване на броя на болните у нас при повече проби. Ще продължим нашите старания с Министерство на здравеопазването, страната, сектора, да уверим чуждите туристи, че визитите в България са безвредни, че всички места за настаняване, за отдих и забавление, съблюдават санитарните условия. Аз персонално се уверих през днешния ден при визитата си в хотел на Златни пясъци, на всеки един клиент се мери температурата, изискват се или се дават персонални защитни средства, употребяват се дезинфектанти, съблюдават се всички условия. Ние би трябвало да внесем едно успокоение сега, тъй като сме в деен летен сезон. 

Обнадеждени сме от обстоятелството, че немските туристи дават сериозна поръчка да посетят Северното Черномрие. Това, което те сложиха като въпрос и е доста стратегическо, да може по линия на дипломацията да бъдат отворени спомагателни граници, като туристите от Беларус. За руснаците също се даде поръчка за интерес към Северното Черноморие. Ще работим за Прибалтийските републики да забележим какви са опциите да отворим в допълнение граници и дадем опция за влизане на такива туристи с негативен тест за ковид.

Подкрепих концепцията да има дипломатически представители, които да са търговски аташета на послушание към Министерство на туризма, като тази седмица ще определим страните, където да се предложат подобен вид чиновници, които да имат непрекъснат мандат там. 

Има хотели, които са затворили след отварянето си. Предстои среща на представителите на туристическия отрасъл с Асоциацията на банките, защото кредитирането, което сега им се предлага, не е толкоз дълготрайно. Хотелиерите желаят по-дълъг период във връзка с заплащанията, защото огромните туроператори ги притискат. 

По отношение на зимния сезон разчитаме извънредно доста на британците. Предстои среща с английското посолство, с цел да забележим какви са опциите за рухване на рестриктивните мерки във връзка с английските туристи. Не може поради един случай в Банско да се прави извод, че английските туристи не желаят да дойдат при нас. Напротив, ние сме в отлични дипломатически връзки с Обединеното кралство и ще поставим старания да уверя тяхното държавно управление, че английските туристи могат умерено да почиват в нашите курорти. Те са доста значими, изключително за зимния туризъм, само че са мечтани и на Севрното Черноморие. 

Както знаете, туризмът е изправен пред най-голямото си тестване по целия свят. България не прави изключение. Той е най-засегнатият бранш от пандемията c COVID-19. Настоящата международна рецесия ще има дълготраен резултат върху туристическия бранш, който има един от най-големите приноси в брутния вътрешен артикул на страната.

България не е и няма да бъде изолиран случай от международния развой. И всяко изказване, че последствията могат да бъдат преодолени за година или две е несериозно. По данни отпреди ден на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации епидемията от ковид е довела до загуби в интернационалния туристически бранш на стойност 320 милиарда $. Това надвишава три пъти загубите, породени от международната икономическа рецесия през 2009 година Броят на туристите е намалял с 300 милиона поради наложените ограничавания и на практика цялостното затваряне на страните по целия свят ", разяснява Николова.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР