Тя е първата жена, която преди няколко години започва да

...
Тя е първата жена, която преди няколко години започва да
Коментари Харесай

Шамсия Хасани - когато изкуството е по-силно от войната

Тя е първата жена, която преди няколко години стартира да рисува графити из улиците в Афганистан, с цел да покаже, че изкуството е по-силно от войната. Нещо повече – тя дава основна роля на дамите в рисунките си. На афганистанските дами, които се постанова да живеят в преобладаващо мъжко общество. Шамсия Хасани им дава лице, дава им мощ, дава им глас, дава им ентусиазъм за смяна. През последното десетилетие на следвоенната епоха в Афганистан творбите й оставят голям отпечатък в артистичния свят на една страна, в която мирното битие се оказва невероятно. Доказват го и последните събития, които се случват там, откакто талибаните превзеха и столицата, а президентът напусна страната.

Родена в Иран в афганистанско семейство, Шамсия Хасани се завръща в Кабул през 2005 година, с цел да премине образованието си по изобразително изкуство в Кабулския университет. След това остава да преподава в него. Тя е един от пионерите в актуалната художествена сцена в Афганистан и главната й цел постоянно е била смяната в метода, по който обществото гледа на дамите, които отхвърлят да останат зад завесата на мълчанието. Нейни произведения за показвани по целия свят ( вижте част от тях в галерията ни! ). Въпреки че не е имала проблеми с полицията, Шамсия нееднократно се е сблъсквала с недоумение от страна на по-ограничените хора, които не схващат нейното изкуство. Това обаче не я стопира да покрива белезите на войната с красиви изображения на дами.

„ Те са изправени пред доста ограничавания. В предишното дамите са били отстранени от обществото, трябвало е да останат само вкъщи си и желая да употребявам картините си, с цел да припомня на хората за дамите “, споделя преди време в изявление Хасани. „ Искам да покажа, че дамите се завръщат в афганистанското общество с нова, по-силна форма. Жените, които са цялостни с сила, които желаят да стартират изначало. Аз ги рисувам по-големи от живота и хората ги гледат по друг метод в този момент. “



Това начало обаче в този момент наподобява невероятно, тъй като доста от тях не са не запомнили годините преди 2001 година, когато под ръководството на талибаните дамите бяха задължени да носят бурка, да излизат на открито единствено придружавани от мъже, а девойките нямаха право да вървят на учебно заведение. През последните 20 години обаче се наблюдаваше голям прогрес в страната, като дамите си върнаха огромна част от правата, в това число и да избират сами дали да носят бурка, или не. Техните права бяха предпазени с нова конституция от 2003 година, а през 2009 година Афганистан одобри Закона за унищожаване на насилието над дами. Образованието стана изцяло налично за дами и милиони девойки се върнаха в учебно заведение и в университета. Затова и сега един от главните въпроси е какво ще се случи с дамите в Афганистан, когато талибаните превзеха Кабул.

Въпреки че техните представители упорстват, че правата на дамите ще бъдат непокътнати, отчетите демонстрират, че те към този момент са стартирани да бъдат изпращани вкъщи от работните си места и от университетите в градовете, попаднали под контрола им. Анонимна студентка споделя пред The Guardian за опустошителни подиуми в Кабул, при които нейните състудентки са били евакуирани от полицията и не са могли да употребяват публичния превоз, защото водачите са били прекомерно уплашени от репресиите на талибаните, в случай че бъдат видени да транспортират жена.

Нобеловата лауреатка Малала насочи апел към световните водачи за отбрана на правата на дамите в страната. „ Гледаме в цялостен потрес по какъв начин талибаните поемат контрола над Афганистан. Силно съм обезпокоена за дамите, малцинствата и бранителите на правата на индивида “, написа тя в Туитър. „ Глобалните, районните и локалните сили би трябвало да изискат неотложно преустановяване на огъня, да дават незабавна филантропична помощ и да защитят бежанците и цивилните. “

We watch in complete shock as Taliban takes control of Afghanistan. I am deeply worried about women, minorities and human rights advocates. Global, regional and local powers must call for an immediate ceasefire, provide urgent humanitarian aid and protect refugees and civilians.
— Malala (@Malala) August 15, 2021
Две трети от популацията на Афганистан е на възраст под 30 години, което значи, че множеството дами в никакъв случай до момента не са живели под контрола на талибаните. Докато редица дами носят бурката по желание, доста от тях в този момент ще се сблъскат с носенето й за първи път, в случай че се стигне до връщане на крайните ограничения. Повечето в никакъв случай не са знаели какво е да не можеш да учиш, да не работиш или да напускаш къщата си без контрол.

Една от фотосите, която беше публикувана през вчерашния ден и развълнува мнозина, демонстрира по какъв начин мъж боядисва с бяла багра витрината на магазин, под която се вижда афиш на незабрадена жена. Дали това ще се случи и с красивите графити на Шамсия Хасани, следва да забележим. Момичето, съгласно което не е казусът в носенето на бурка, която за множеството хора значи затвор. Проблемът е в достъпа до обучение, в невъзможността да развиваш гения си, да работиш и да водиш естествен живот.

Kabul. pic.twitter.com/RyZcA7pktj
— Lotfullah Najafizada (@LNajafizada) August 15, 2021
От друга страна младите девойки са борят със страха и отчаянието, че връщайки се към бурката, ще заличат свободата и независимостта си, което по този начин или другояче би се случило, в случай че не могат да излизат от вкъщи си, без нея. За тях това е изтриване на самоличността, изтриване на фантазиите и на всичко това, което са постигнали през последните години. Всичко това, което чака децата им. Като 6-годишната Наздана, която си мечтае да стане ортодонт, само че има възможност тя въобще да стигне до учебната пейка. Просто тъй като е родена в Афганистан. Там, където фантазиите в този момент наподобяват още по-непосилни. Най-вече за дамите, чийто глас още веднъж може да бъде лишен.

Six-year-old Nazdana from Afghanistan wants to become a dentist in the future.
#ForEveryChild, every opportunity to thrive. pic.twitter.com/eEwJQ3pqoF
— UNICEF (@UNICEF) August 11, 2021 Салима - афганистанската регионална шефка, която се бори с талибаните

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР