Тя е на 44 години, с докторска степен по финанси

...
Тя е на 44 години, с докторска степен по финанси
Коментари Харесай

Защо жената, която управлява Централната банка на Турция, живее с родителите си

Тя е на 44 години, с докторска степен по финанси от университета в Принстън и специализации в Харвард и Станфорд. Кариерата ѝ е минала от капиталови банки като Goldman Sachs през бижутерийната компания Tiffany & Co.

Днес тя е шеф на Централната банка на Турция в разгара на един от най-сложните интервали за стопанската система на страната.

Но Хафизе Гайе Еркан твърди, че към този момент не може си разреши да живее чартърен в Истанбул - и вместо това се е настанила в дома на родителите си дружно със своето лично семейство.

" Как може Истанбул да е по-скъп от Манхатън? ", пита тя в изявление за " Хюриет ". " Ние не можем да си намерим място в Истанбул. Извънредно скъпо е. Преместихме се у майка ми ".

Еркан е омъжена за собствен някогашен съученик, който също работи във финансовата промишленост - двамата имат едно дете.

Изказването ѝ не е инцидентно - то е самопризнание за сериозните проблеми в пазара на недвижими парцели в Турция, а не недоволство от липса на средства от страна на дамата, която заема една от най-важните длъжности в страната. Основната ѝ заплата е над 5500 $, или 14 пъти повече от минималната работна заплата за страната.

Индексът на жилищните цени на МВФ за Турция демонстрира внезапно повишение в последните години, което се отличава от други страни.

Според турския институт BETAM - междинната цена на наемите в Турция е повишена със 117% за една година.

Регионите на Анкара, Измир и Истанбул са измежду най-засегнатите от нарастването.

В някои от областите на Турция, които бяха изумени от пагубните трусове през февруари, наемите са поскъпнали даже още по-рязко поради голямата съсипия на жилищните здания.

Хафизе Гайе Еркан счита, че внезапното повишаване на наемите се дължи на дефицит при предлагането и изключително на неналичието на обществени жилища.

А сходно на настоящия български спор - и тя трансферира част от виновността върху хората, които натрупат парцели с капиталова цел.

" Не може един човек да има 10 къщи. Десет души би трябвало да имат една къща ", споделя тя.

Оплакването ѝ от високите цени на парцелите в Истанбул се сблъска с иронични мнения в обществените мрежи: " Ние сме петчленно семейство с три деца. Търсим си още петима души, с цел да си купим къща. Предпочитаме фамилни хора ", написа консуматор в X/Twitter.

Големият проблем в Турция е високата инфлация, която докара до покачване на разноските за строителство и съществено понижение на покупателната дарба на популацията - всичко това беше резултат от политиката на Реджеп Тайип Ердоган в последните 4 години.

Назначението на Хафизе Гайе Еркан в Централната банка беше първият сигнал от Ердоган, че е подготвен да се върне към по-строга фискална политика.

От началото на мандата ѝ до момента Еркан усили главния лихвен % от 8,5% до 40%, което е рекордно равнище за последните 20 години, с цел да усмири инфлацията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР