Тя е енергична, магнетична, динамична, диалогична и безкомпромисна по отношение

...
Тя е енергична, магнетична, динамична, диалогична и безкомпромисна по отношение
Коментари Харесай

Арх. Весела Мирянова: Моята усмивка не е оръжие, тя е израз на уважение към другия

Тя е енергична, магнетична, динамична, диалогична и безкомпромисна във връзка с безупречното качество, което основава в бизнеса - да резервира уюта на женското наличие и да внесе европейски и международни трендове в ръководството на една компания, която от дълго време е запазена марка за съвършенство и инивативни хрумвания.
Тя е арх. Весела Мирянова и е освен Председател на Съвета на шефовете на „ APTEKC ИНЖЕНЕРИНГ “, само че и индивидът, който е вградил в основите на фамилната компания най-важните полезности: етичност, морал, честност, достолепие, религия в хубостта и положителното.

Завършила с отличие Строителния колеж, след това архитектура в УАСГ, изпитвала вдъхновение, благоговение при сътворени от титаните на архитектурата изумителни здания, тя признава, че постоянно я е вълнувал домът. Там, където условието за улеснение, хубост и естетика е на най-високи равнища.


Началото на дългото нанагорнище на върха е сложено през 1993 година, когато със брачна половинка й арх. Пламен Мирянов слагат основите на APTEKC и стартират да сбъдват фантазиите си за съвършеното жилищно строителство.
Следват години на твърдоглав труд, на безкомпромисност в качестото и следване на високите стандарти, които изкачват компаниата на върха. И макар бурите, макар ветровете АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД не слиза от там - като образец за резистентност, иновативност и неотменимо следване на уговорките тpитe „ 3 “ на жилището - Зелено, Защитено, Здравословно.

 

Арх. Весела Мирянова е забавен събеседник, от който можа да се научи доста - и за живота, и за бизнеса. Тя знае цената на триумфа, компликациите в изкачването на върха и силата на устойчивостта да се задържиш там. С женския сексапил и с твърдостта на професиоаналиста...

- Толкова красиви здания сте построили, толкоз влиятелни награди сте получили, кое е най-голямото Ви достижение, арх. Мирянова?

- Да, компанията има доста награди, самата аз имам доста оценки, само че най-голямото достижение е самият APTEKC като бранд на доверието. Клиентът знае, че ще получи безупречно издигнат дом в облагородена среда. Никой и нищо не може да приказва по-силно за APTEKC от постройките, които носят този автограф. В този смисъл ние сме в сложен, само че блажен бизнес: всеки може да види какво вършим, а като клиент - да го ревизира всекидневно. Имаме си един израз в APTEКC: домът да се издига в очите на жителя си всеки ден.

Работим по най-високи стандарти, с цел да предлагаме дом на върха на фантазиите на клиентите, с цел да бъде APTEKC връх в най-новото, в най-перспективното и най-отговорното строителство. В този смисъл виждам на всяка форма на самопризнание като на опция хората да чуят за нас и да изискат да ни видят-п да видят издигнатото от нас, и да се убедят в качествата на марката АРТЕКС.

- Вие имате извънредно мощно женско лъчение. Това пречи или оказва помощ в този недопечен, сложен бизнес, какъвто е строителството, обитаем най-вече с мъже?


- Когато повеждам настоятелен диалози, аз същински се стремя да схвана, да усещам какво е най-важното за другата страна. С цялото ми почитание към мъжете в деловата сфера, коства ми се, че мнозина от тях са прекомерно насочени към успеха, т.е. към чувството за превъзходство. А дамите сякаш търпеливо търсят оня едвам осезаем тон на „ клик “, когато ползите пасват.
В този свят аз се усещам на мястото си. Не мога да си показва нещо друго, което да ми дава такова чувство за непоклатимост и възторг по едно и също време. Убедена съм, че дамите носят добавена стойност в деловата сфера. Аз я виждам в интуитивността, в деликатността на метода и емпатията. Тези три качества въобще не са в прорез с решителността. Този свят кипи от хрумвания, от сила и от нови хора

- Бизнесът - поле на конкуренция ли е, или стиковане на ползи?


- Възприемам бизнеса като поле за уреждане на ползи. Нещо по-важно: резултатът в бизнес договаряния би трябвало да бъде продуктът, а не изльчване на спечелили. Имам мощното чувство за отговорност. И като дете в игрите имах възприятие за отговорност, схващане какъв брой са значими разпоредбите, а по-късно – написаните домашни, научените уроци. Тази принципност несъмнено ме е лишила от безгрижни моменти, само че пък не съм преживявала никакви контузии от стоварване на отговорностите. По-скоро чувствам живота си като промяна на едни отговорности с други. Винаги обаче съм ги свързвала по-скоро с забавното, с предизвикването, а не с някакво задължение.

- Хармонията, която по принцип носи една жена, може ли да се придвижи в строителството?

- Подсещате ме за повестта „ Гераците “ от Елин Пелин. Ако си спомняте, родът на Гераците стартира да запада, да се разединява откакто умира „ матриархът “ - баба Mapгa. Кamo ученичка се чудех на обяснението: че с нея е липсващ „ положителният и строгият дух “, костваха ми се противоположни неща. А в този момент го разбирам чудесно: точно дамата е в деен разговор с xopaтa и на прочувствено, и на делово ниво. Разбиране и придирчивост, добрина и cтpoгocт - това е хармонията и в бизнеса. Самият бизнес, а оттова и обществото, печели от „ женски “ полезности като емпатия, диалогичност; от по-малката податливост към хазартни тактики. Всички имаме потребност да изслушваме и да бъдем изслушвани. Един наш сътрудник, италиански предприемач ми сподели, че изключително в една фамилна компания, каквато е и нашата, позицията на дамата е гаранция за непоклатимост, за вероятност.

- Да, дамата постоянно дава вероятност. Върху какво стъпва сполучливият бизнес? Какви правила Вие сте си построила?
- Още при започване на кариерата си направих една от най-важните стъпки - смених представката „ пре “ с „ раз “ - не повеждам договаряния, а диалози. Почти инстинктивно осъзнах, че не твърдото отстояване на личните ползи е пътят към ycпexa, а вслушването в другите гледни точки. В един подобен развой позициите могат да се преобразуват, пренастроят, само че рядко се губят! Предизвикателствата на днешното време ни подсетиха, че ние не можем един без различен - както в живота, по този начин и в бизнеса.

- Следвате емпатията?


- Да, сполучливият бизнес модел строи мостове. Буквално и преносно. Неуморно. Майка Тереза е споделила: „ Онова, което си градил с години, може да бъде разрушено за една нощ. Но каквото и да става, продължавай да изграждаш “. Същото е и с положителното, което правиш - може да бъде забравено yтpe, само че даже и да стане, продължавай да правиш положително! Жените, на които се удивлявам, вършат това! Кoгaтo даваш, нищо от даденото не се губи, в противен случай - умножава се, тъй като вграждаш себе си в триумфа на другите. Тази естетика сред очевидно и невидимо е невъзможна без женския нюх, без женския метод в бизнеса. Жените в бизнеса умеят да вложат в своята работа мъдростта на сърцето, насладата от живота. Xopaтa, които мислят, че ние пpocтo строим здания, бъркат! Ние трансформираме фантазиите в действителност! За нас всеки дом, който сътворяваме, е обич, уют, страст, която споделяме с бъдещите му притежатели, още преди да ги познаваме!

- Превръщате фантазиите на вашите клиенти в действителност, по този начин споделят и те. Какви са разпоредбите в АРТЕКС, с цел да бъде такава постоянна компания?


- В „ APTEKC имаме честен кодекс, завещан като свят завет от cтapитe майстори - във всичко издигнато от нас вграждаме своето име и чест! И няма да се уморим да повтаряме, че за нас достойнството и стремежът към съвършенство и безупречно качество не са пpocтo обещания, а метод на живот - здравите основи, върху които е основана компанията ни! И неслучайно в архитектурата на „ APTEKC ” е значимо освен какво виждате, само че и какво не виждате - какво усещате, когато сте пред произведение на „ APTEKC “! Всяка наша постройка би трябвало да бъде стъпка напред, по тази причина се стремим във всеки план да има освен нови отговори на безконечни потребности (светлина, шир, ниски енергийни разходи), само че и адресиране на световни проблеми, за разрешаването на които архитектурата и строителството би трябвало да имат принос. Така че учим и работим. После отново учим и работим, само че по-добре, и по този начин нататък. Нищо по-различно от всеки, който желае да бъде добър в работата си. Проучваме и проучваме новото в нашата сфера, гледаме на място, в контакт сме с водещи експерти.

- Как печелите борбите? Имам възприятието, че всеки ден като че ли сте на утопичен тепих. Кога имате чувството за триумф?
- Не си припомням в миналото да съм си споделила: „ Успях! “ и след най-сложните покупко-продажби, които съм сключвала. Като се замисля, дори не желая да си го споделям. Някак самотно ми звучи това първо лице, само число. Да, случиха ми се борби. Не съм ги търсила, само че не съм и бягала от тях. Случиха ми се и хубави, и трагични събития, и случки, които прекатурват живота, и просто неща от всекидневието. Общото ми чувство е за динамичен и разнороден живот. Заради всичко това съм по-еманципирана и по-устойчива.

Винаги се старая да върша най-хубавото, което мога. Понякога работата изисква цялото ми внимание и околните ми демонстрират схващане. Когато съм със фамилията си обаче, целта е то. Просто се стремя да не върша нещата половинчато.

- Вие сте мощно нравствен човек, идеалист, визионер. Разбивате ли стени в бизнеса?
- От него, естествено, следваше, че в случай че работата е повече, заниманията отпадат. Може би съм била прекомерно праволинейна. Добре, че гледах на поезията, на театъра като на нещо значимо и прелестно, по тази причина си позволявах да им отстранявам доста време. Рецитирах стихове на прегледи на художествената самоинициатива, получавала съм златни медали. Мечтаех или по-скоро фантазирах, че ще стана актриса, само че по този начин и не пробвах. Последвах образеца на родителите си и избрах „ сериозна “ специалност. И през днешния ден, поглеждайки обратно, мога да кажа, че новото, високото, дръзкото може да разсънва спорни реакции, само че е тази доза сила с висока осцилация и иновативност, която е нужна на града, на обществото. Някои от триумфите идват мъчно, оспорвано, с спиране и отсрочване, само че си костват всичко. АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е компания, която, когато строи, проправя пътеки. Това към този момент е триумф.

- Коя е нй-важната идея за Вас?


- Трябва да се научим на доброволчество, на безплатен труд и подаяние в интерес на нуждаещите се. АРТЕКС по предписание афишира благотворителните си действия единствено в случай че търси съидейници. За мен най-важната идея през днешния ден е да задържим амбициозните младежи в страната. Имаме потребност от тази кипяща и съзидателна сила.

В работата си се стремя да подтиквам хората, които са взели това решение. Следвам максимата - не желаеме да покоряваме върхове, желаеме да ги сътворяваме. Моята усмивка не е някакво оръжие, не виждам на никоя делова среща като на борба. Тя е израз на почитание към другия, на религия в положителния разговор с него и в бъдещето. В това виждам триумфа.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР