Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в

...
Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в
Коментари Харесай

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е някогашна терористка, която от 30 години живее в конспиративност, само че преди дни е хваната и задържана с помощта на откривател от уеб страницата Bellingcat и двама.. основатели на подкаст. За забавния случай от Германия споделя немското издание " Spiegel ".

В понеделник следователи от полицията на Долна Саксония арестуват жена на име Даниела Клете: 65-годишна, някогашна терористка от Фракцията на Червената войска (RAF), търсена за серия от грабежи с утежняващи условия от 1999 до 2016 година

Клет е хваната в Берлин посредством инцидентна находка в интернет.

През декември основателите на подкаст компанията " Undone " разгласиха свое следствие на улики в продукцията на ARD " Most wanted: Къде е терористката от RAF Даниела Клете ".

По време на изследването си подкастърите Хесрау Бехроз и Патрик Щегеман преглеждат остарели фотоси посредством програмен продукт за различаване на лица от специалист от платформата Bellingcat.

Така те получават информация за фотоси на стара жена в интернет, която практикува бойния танц капоейра.

Подкастърите са посетили клуба в Берлин, където дамата е упражнявала и е била известна под псевдонима " Клаудия Ивон ". Те откриват фотоси по стените, на които тя можела да бъде забелязана. Служители в заведението обаче настояват, че тя не се била появявала за тренировки от началото на пандемията на ковид.

В последна сметка публицистите се отхвърлят от търсенето на улики. Може би софтуерът въпреки всичко е разпознал неверната жена?

Оказва се обаче, че основателите на подкаста са били на прав път. В началото на седмицата полицията арестува Даниела Клете в жилищна постройка в берлинския квартал Кройцберг.

Според следствие на " Spiegel " от години тя е взела участие в бразилски културни сдружения.
Във Фейсбук е поддържала акаунт под подправено име, в който могат да се видят нейни фотоси от сцената на Afrobrasil.По време на " Карнавала на културите " в Берлин преди няколко години Клете явно се е движила като част от музикална и танцова група - отпред на шествието.
На конференция във вторник ръководителят на Държавната престъпна полиция (LKA) Фридо де Врис декларира, че " сега се работи по случая "

" Решаващата диря получихме от популацията ", обясни Фридо де Врис.

Тя е получена през ноември 2023 година - малко преди публикуването на подкаста на ARD. На подателя на сигнала е била обезпечена конфиденциалност.

В сряда водещият на подкаст Бехроз декларира пред немската телевизия Rbb, че по време на изследването си са разговаряли с проверяващите органи - само че не с цел да обменят информация, а с цел да се опитат да ревизират личните си констатации.

Така или другояче, поражда въпросът дали полицията не е могла да се натъкне на фотосите на Даниела Клете с псевдоним " Клаудия Ивон " в интернет още преди години - това би било допустимо при търсене благодарение на нормалните софтуерни принадлежности за различаване на лица.

Възможно е обаче на пътя на проверяващите да са застанали юридически спънки, защото потреблението на способи за разбор на огромни масиви от данни и изкуствен интелект е мощно спорно в Германия.
Фактът, че основателите на подкасти Бехроз и Щегеман са употребявали цифрови принадлежности в този случай, се дължи на забавно съвпадане.
През 2022 година дребната продуцентска компания с 10 чиновници е разгласила няколко епизода на подкаста " Легион ", който се върти към хакерския колектив Anonymous.

През лятото на 2023 година, по думите на Щегеман, един слушател се е свързал с него. Той разказал съвсем невероятна история. На хакерско празненство в Кьолн се бил срещнал с стара жена, която му споделила, че е Даниела Клете.

Журналистите не знаели какво да си помислят, само че слушателят им дал фотография на дамата. Подкастърите се сплотяват с изследователския колектив Bellingcat. Там Майкъл Колборн употребявал програмен продукт, с цел да съпостави фотографията с повече от 30-годишните фотоси.

Първоначално Колборн няма попадение, а резултатите му ясно показвали, че това не е същият човек. Но защото към този момент разполагал с подбрани остарели фотоси на Даниела Клете за съпоставяне, той прави нов опит.

Той вкарва остарели фотоси на лица в софтуера за различаване PimEyes. Малко по-късно програмата вади от интернет няколко фотоси на жена, която работела в берлинско студио за капоейра - и която явно приличала на надлежно старата Даниела Клете. Колборн употребила втори обществено наличен програмен продукт, с цел да съпостави старите и новите изображения - и тя също демонстрира, че най-вероятно става дума за едно и също лице.

" Търсенето ми лиши не повече от половин час след работа ", споделя специалистът на Bellingcat.

Той съвсем е не запомнил за случая, до момента в който не научил за ареста на Клете в Берлин преди дни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР