“Тя била скрита в тази местност Клувията, която е на

...
“Тя била скрита в тази местност Клувията, която е на
Коментари Харесай

Икона на Света Богородица два пъти се явява в съня на монах

“Тя била скрита в тази околност " Клувията ", която е на към 2 км от манастира, в една скална ниша. Там я намерил при започване на XVII век локален пастир и я занася в манастира. Има поверие, че тя на три пъти се е прибирала още веднъж на мястото, където е открита. Един от монасите сънува Света Богородица, която се явява в съня му и му споделя, че желае нейната икона да бъде сложена вдясно от входа на църквата, с цел да вижда с какво сърце влиза всеки в Божия храм ". Това показа в предаването “Туризмът на Фокус " с Ася Александрова уредникът на музея към Бачковския манастир Стамен Петелишев. И продължи:

“Има записани такива случаи на хора, на които тя е помогнала. Имаше случай на такова семейство от Москва, което пристигна, преди десетина години. Нямали деца много дълго време и един от монасите ги завел пред иконата. Те се помолили там и в действителност след година им се ражда наследник, който те пристигнаха да кръстят в манастира Артьом. Имаме случаи, в които хора са били излекувани или са получили съществено облекчение. Или пък са имали някакъв проблем, който се е разрешил. И иконата в този смисъл продължава да бъде обект на извънредно уважение. Имаме доста огромен поток от вярващи, поклонници, които идват да се поклонят на иконата и да се помолят пред нея, всеки знае себе си ".

Как чудотворната икона на Света Богородица попадада в Бачковския манастир?

“Иконата считаме, че е по-стара от началото на XIV  век, значи тя може да е от самото учредяване, да е донесена от Григорий Бакуриани, тъй като той се е постарал да достави манастира с всичко належащо за осъществяване на богослужението. През 1311 година на иконата е подложен златен обков, който и сега дори може да бъде забелязан.  Върху този обков е изчукан остаряло грузински надпис на старогрузински език, който е преведен и там се споделя, че този “настоящият златен обков беше изработен от даренията на двама братя, родни братя талойци. Толкова безценен обков се прави на икона, която към този момент има история. На чисто нова икона, нормално това не се прави. Нали би трябвало иконата да има стаж прочут като икона, като чудотворна икона ".

Каква е историята на Бачковския манастир, ориста му през вековете, можете да чуете в звуковия файл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР