Творби на Юлия Красовска, обединени с името Разходка в миналото,

...
Творби на Юлия Красовска, обединени с името Разходка в миналото,
Коментари Харесай

Разходка в миналото показват в столицата

Творби на Юлия Красовска, обединени с името " Разходка в предишното ", ще имат опция да прегледат ценители в българската столица. Експозицията публично ще бъде открита през днешния ден, 1 ноември, от 17,30 ч. в Централния дом на архитекта (ул. " Кракра " 11).

Основната част от изложбата е отдадена на украинеца Михайло Парашчук. Той е професор и ваятел с европейско самопризнание, неповторима персона и в историята на България, и в историята на Украйна. Михайло Парашчук идва в България през 1921 година и тук основава редица архитектурни шедьоври, които и до момента са непокътнати из центъра на София. Благодарение на неговите старания през първата половина на ХХ век градът се трансформира в същинска европейска столица. Парашчук основава архитектурна пластика и декорация на такива значими публични здания като Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Народната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ", Народния спектакъл " Иван Вазов ", Народното събрание и Съдебната палата и други Творбите на Юлия Красовска изобразяват здания в интервала 1950-1960 година, които е украсявал Парашчук. В изложбата са показани и фотоси на неговите статуи към тях. Също по този начин са показани и картини, които изобразяват сгради в Бургас (където живее художничката), по план на италианския проектант Рикардо Тоскани. Той взе участие в построяването на редица паметни постройки за града при започване на предишния век.

Наред с акварелната възстановка на старинния аспект, Юлия Красовска предлага и модерни фотоси, направени от същия ъгъл. По този метод всеки може да види и съпостави по какъв начин градът се е променял във времето.

Организатори на изложбата " Разходка в предишното " са Съюзът на архитектите в България и Посолството на Украйна у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР