Твърди се, че в Шънджън са се родили първите генетично

...
Твърди се, че в Шънджън са се родили първите генетично
Коментари Харесай

Създават нов човешки вид, а ние гледаме с широко затворени очи

Твърди се, че в Шънджън са се родили първите генетично модифицирани деца. В лабораториите на Китай и Съединени американски щати се кове бъдещето на човешката раса. А Европа, изворът на човешкото познание, се занимава с предишното, написа С. Райчева.

Духът излезе от бутилката - генетично модифицираните хора са измежду нас. Две момиченца, появили се на бял свят преди няколко седмици в Шънджън, Китай, са първите човешки същества, родени с редактиран геном, твърди китайският академик Хе Джанкуей, управлявал научния опит. Близначките са деца на китайско семейство, в което единият родител е носител на ХИВ. Те са заченати чрез ин-витро процедура и са програмирани да бъдат резистентни към вируса на СПИН. Опитът да се заменят двата огледални гена, отговарящи за имунната реакция, е бил сполучлив единствено при едно от децата. При второто се следи разбъркване, което няма да му обезпечи устойчивост. Този първи човешки опит е вероятен с помощта на технологията за генетично редактиране CRISPR/CAS9.
 генно инженерство ThinkStock/Getty Images
За изгодите и вредите

Генетичното инженерство не е нещо ново - човечеството към този момент 40 години усъвършенства своите принадлежности за намеса в генома на голям брой типове. Големият пробив в редактирането на човешка ДНК идва с CRISPR - технология, взета на заем от натурален предпазен механизъм при бактериите и археите. Откритието на биоинженерите Дженифър Дъдна и Еманюел Шерпантие от 2012 година позволява подмяната на съответни гени по относително елементарен и на ниска цена метод. С помощта на протеина CAS9 се основава ножица, която прерязва ДНК на тъкмо указано посредством РНК нуклеотиди място. Използвайки заздравителните ѝ механизми, в двойната верига на молекулата се вкарва нова матрична ДНК. Резултатът - редактиран ген, който се предава и на идващите генерации, защото е сменен на зародишен стадий.

Този нов способ може да се трансформира в победа над онкологичните и вродените болести, да докара до основаването на универсални ваксини от нов тип, да донесе големи изгоди за човешкото здраве и дългоденствие. Но в това време би могъл и да бъде ключът към различен обществен ред, основан на генетични неравенства (или пък равенства - посредством уеднаквяване), би могъл да бъде първата стъпка в основаването на нова по своя постепенен смисъл човешка раса, би могъл да раздели човечеството на две. От нас зависи къде ще сложим границата, а по всичко наподобява, че не разполагаме с инструментите да създадем обединен, всемирен метод и граници просто няма да има.-->

В Съединени американски щати и Китай технологията към този момент е достигнала учебната лаборатория. Разумен ход, като се има поради историята на персоналния компютър - неговата демократизация през 1980-те, последвана от превръщането му в всекидневен предмет и икономическите изгоди от това. В Германия обаче право да работят с CRISPR имат единствено лицензирани за генетични проучвания лаборатории. А единствената европейска страна, която разрешава генетичните опити с хора на ранна ембрионална фаза, е Англия. В това време университети и частни корпорации в Съединени американски щати и Китай напредват с големи стъпки в генетичната конкуренция, която, за разлика от галактическата, ще има действителни, непосредствени последици за човечеството.

Къде е Европа?

За първи път в историята Старият континент не е водещ в науката и технологията. Европа , изворът на човешкото познание, философия и напредък, се занимава със своето минало, до момента в който бъдещето на човешката раса се кове в лаборатории в Съединени американски щати и Китай. Революцията на генното инженерство се състоява пред необятно затворените ни очи. Достъпна и нерегулирана, тя трансформира homo sapiens в постепенен демиург и отваря път към немислими неравенства и благоприятни условия пред човешката раса. Войната за патенти върху свръхваксините и свръхчовека е реалност, а ние, европейците, не просто не участваме в нея, а като че ли не я виждаме.

Днес решаваме по какъв начин децата ни да населяват свят на генетично неравноправие, с контролиран от пазара достъп до артикули като увеличена дълготрайност на живота, чисти от заболявания ембриони и универсални генетични ваксини. Днес се раждат първите генетично модифицирани бебета. Днес първият прочувствен робот получава саудитско поданство. Днес е научно-фантастичното бъдеще, което е вълнувало детските ни мозъци в книгите на Саймък и Азимов. И нашето разединено човечество, а още повече нашата разединена Европа, са изцяло неподготвени да посрещнат големите метафизичен въпроси, подбудени от биоинженерната гражданска война.
 бебе ThinkStock/Getty Images
И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР