Твърди се, че храна и емоции са тясно свързани. Съществуват

...
Твърди се, че храна и емоции са тясно свързани. Съществуват
Коментари Харесай

Кои храни се грижат за доброто ни настроение и коя е идеалната храна за да бъдем едновременно сити и стройни

Твърди се, че храна и страсти са тясно свързани. Съществуват ли в действителност храни за положително въодушевление? Според диетолозите – да. Те изясняват въздействието на храната върху страстите ни с особеностите на нервната система. Може би не знаете, само че храносмилането, както и прочувствените ни прекарвания изискват толкоз доста сила, че не могат да се извършват  по едно и също време. Специалистите илюстрират явлението, като го съпоставят с държанието ни на заравяне, когато страдаме толкоз доста, че не можем да приемем никаква храна.

Храни за положително въодушевление

Друг факт, който потвърждава връзката сред храна и страсти е държанието ни при по-строга диета. Ако преминем на вегетарианска диета или се храним единствено със сурови плодове и зеленчуци, незабавно ставаме по-чувствителни. Защо? Защото мазните храни, които най-вече „ блокират “ възприятията ни, просто липсват, а в това време пресните плодове, с които се храним, са прекомерно слаби в ролята си на „ успокоителни “ и няма по какъв начин да ни спасят от напрежението.

Какви храни да консумираме

Обикновено, с цел да компенсират неналичието на мазните храни, вегетарианците прибягват до приемането на огромни количества ядки или семена. Те обаче са известни с това, че не засищат бързо, което значи, че човек напълно елементарно и без да се усети може да преяде с тях. Като следствие, появяват се стомашно-чревни нарушавания и други здравословни проблеми. Какво се предлага като решение? Трябва да се употребяват такива храни, които са в положение да поддържат прочувственото ни равновесие и да подкрепят издръжливостта ни на стрес. Но кои са тези храни?

Консумирането на мазнини – някои особености

По отношение консумирането на мазнини, съществуват някои особености, които би трябвало да се имат поради. Първо, за никого не е загадка, че мазнините са нещо като „ концентрат за калории “. От друга страна, количеството на признатата храна играе основна роля за реализиране на възприятие за задоволеност. Това значи, че няма по какъв начин да одобряваме задоволително количество мастни храни /така че да се почувстваме сити/, а в това време да се усещаме добре и във отлична форма.

Как мозъкът управлява механизма на глада?

На второ място, мозъкът непрекъснато следи равнището на захарта в кръвта с цел да управлява механизма на глада. Когато равнището на захарта в кръвта се усилва, гладът понижава. Но механизмът на глада не може бързо да реагира на мазнините в кръвта. Обикновено това се случва 12-24 часа след поглъщането им, което е релативно дълъг интервал от време. Тоест, даже да изядете една цялостна паница с мазни ястия, отново няма да се почувствате изцяло сити.

Мазните храни засищат? Това е мит!

Спомнете си какъв брой пъти откакто сте яли мазни храни сте изпитвали непреодолимото предпочитание да довършите обяда или вечерята с нещо сладичко. Често, нали? Това се случва точно тъй като мозъкът ви не е отчел насищане и „ звъни “  на „ Бърза помощ “ – въглехидратите. Това е – изказванието, че мазните храни засищат се оказва просто мит.

Ключът към положителното хранене –  храни, богати на елементарни въглехидрати

Тайната на положителното хранене е да се употребява такова количество храна, което да докара засищане и в това време да не надвишава допустимия брой калории. Възможно ли е това? Напълно. Спасението е в храните, богати на елементарни въглехидрати.

Кои храни дават отговор навръх потребностите на нашето тяло?

Оказва се, че човешкото тяло е приспособено към избран тип храна. Можем да се храним с най-различни храни, само че не всички от тях дават отговор на потребностите на нашето тяло.

Микроелементи

Така да вземем за пример, салатата е доста богата на микроелементи, само че потенциалът на храносмилателната ни система не е задоволително висок, че да ни разреши да изядем такова количество салата, което да задоволи нашите потребности от калории. /Тъй като в 100 грама се съдържат едвам 12 калории, това значи, че с цел да достигнем 2000 калории, ще би трябвало да изяждаме големи количества дневно, което е невероятно./ А в това време, всички микроелементи, които са нужни за ежедневните ни потребности, можем да си набавим елементарно единствено посредством една дребна таблетка.

Коя е идеалната храна за засищане?

Можем ли в последна сметка да балансираме сред размер, хранителни субстанции и елементарни захари? Най-доброто решение са сладките плодове. Поради високото наличие на вода, те имат по-ниска централизация на калории, в сравнение с всяка друга храна /изключение вършат единствено зеленчуците/. Следователно, можем да задоволим дневната си потребност от калории, без да я надвишаваме в резултат на инстинкта си да одобряваме огромни количества храна.

 

Голям размер, ниска централизация на калории и обилие от хранителни субстанции, в това число и елементарни захари – очевидно, сладките плодове са идеалната храна за засищане.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР