Твърди се, че е предрекла не само безчет лични съдби,

...
Твърди се, че е предрекла не само безчет лични съдби,
Коментари Харесай

Ванга и Людмила Живкова, Ванга и българите, Ванга и светът

Твърди се, че е предрекла освен безброй персонални ориси, само че и основни за целия свят събития. Ванга е една от най-необикновените фигури на 20 век, написа немският специалист К. Неринг и споделя за връзките ѝ с елитите в Народна република България.

В ничията земя на международната история, в триъгълника сред България, Гърция и Македония, прекарва живота си една от най-необикновените фигури на 20 век. Ванга приема в дребната си двуетажна къща в Петрич хора от целия свят - и им пророкува бъдещето. При нея идват президенти, хора на изкуството, елементарни селяни. В началото единствено от България, по-късно от целия Източен блок, най-после от целия свят. Питат я за бъдещето си, за професионалната кариера, за заболявания, за Бог, за гибелта, за бъднините на човечеството.

Преди президентските избори през 1997 при Ванга идва и човек на име Петър Стоянов , който си е подсигурил гръмък ефирен акомпанимент. „ Ти ке си идващият президент на България, само че си обкръжен с доста лукави хора. (…) Как ке се оправиш с това? Не, няма да можеш ", му споделя тогава Ванга. И в действителност: Петър Стоянов печели президентските избори, а Ванга се оказва права в подозрението си. Защото този президент не оставя някакъв сериозен отпечатък.

Пътят на Ванга

„ Петричката гадателка " има видения още в младостта си. На 13-годишна възраст попада в стихия, ранява се тежко и в последна сметка ослепява. Тогава стартира „ да вижда " по различен метод: до нея достигат свръхестествени и паранормални видения, има предчувствия, сънища и пророчества, облечени в метафори, като виденията ѝ са под мощното въздействие на православните облици и мистичност.

През войната се омъжва за Димитър Гущеров. Младото семейство се реалокира в Петрич, където Ванга остава до края на живота си. Виденията ѝ се множат и последователно добиват публичност. Вестниците и хорските приказки я правят все по-популярна - и в синхрон раздуват предсказанията ѝ. Поради което и до през днешния ден не се знае кое е правилно и кое - не.-->
Такава е и историята с царя. Роднини на Ванга описват, че когато Борис Трети я посетил през 1941 година, тя му предсказала ранна гибел. И в действителност: цар Борис умира съвършено ненадейно през 1943 година, директно след среща с Хитлер.
 Пожарът, стопил арматурата на бетоновите плочи, само че не повлиял на изображенията на пророчицата от Рупите Деян Герговски
После идват новите времена. Комунизмът потегля да разчиства безпросветната християнска мистичност: партията на мястото на поповете, социализъм вместо пророчества. Под управлението на Комунистическата партия към този момент нямат никакво място освен Раят и Адът, само че и всевъзможни нереални видения, пророчества и свръхестествени благоприятни условия. Така партията и Държавна сигурност не разрешават активността на Ванга. Къщата ѝ е под наблюдаване, посетителите се броят. До Петрич се пътува с открит лист, а хората, които желаят да идат при Ванга, не получават такова позволение. Държавна сигурност се пробва посредством брачна половинка ѝ да я убеди да зареже ясновидството. Но Ванга остава вярна на себе си: беседва с всекиго, който идва в дома ѝ, дава отговор на всеки един въпрос.

През 1960-те години натискът на режима върху този необикновен „ зложелател " последователно отслабва. Ванга даже си намира един напълно непредвиден покровител на най-високите етажи на комунистическата власт. Не какъв да е, а самата Людмила Живкова , щерка на партийния и държавен началник Тодор Живков , се трансформира в неин максимален почитател.

Людмила Живкова и нейната уязвимост към Ванга

Хората одумват Живкова що се касае за тежненията ѝ към окултното, мистиката и спиритуализма, толкоз и за привързаността ѝ към лукса. Дали ще е будизъм, кабала, древни изкуства или антикварни предмети - за дъщерята на Първия няма табута. В последна сметка комунистическият хайлайф самичък си копае гроба, а Живкова се трансформира в синоним на корупцията, шуробаджанащината и кухата агитация. Телохранителите от Държавна сигурност, които обезпечават закрилата и обгрижването на елитните фамилии, са длъжни да задоволяват даже най-ексцентричните стремежи.

През 1970-те години Живков издига щерка си до върховете на политическата подчиненост. В партийните структури даже се приказва, че желае да я настройки за своя наследничка. В културната сфера са отменени тогавашните прецизни политически ограничавания, а съгласно усета на Людмила Живкова на мода излиза сияйният български шовинизъм, гарниран с доза мистичност. Квинтесенция на всичко това са организираните от нея помпозно-патриотични тържества във връзка 1300-годишнината на България. Живкова впряга в своята каруца даже Държавна сигурност, която трябва да ѝ събира културни полезности от цялата страна и даже да ги краде от чужбина.

Към баба Ванга Людмила Живкова има особена уязвимост. Нейните видения подхождат на настроенията както сред обикновените българи, по този начин и измежду комунистическия хайлайф. Защото този хайлайф се намира в духовна и ценностна рецесия: за пред света непрестанни обети за честност към социализма, а вкъщи всичко натъпкано със западни артикули, за чието набиране са нужни от ден на ден средства и даже незаконни измами. Вече няма в какво да се има вяра, религията е надмогната, а социализмът издъхва, така че добре пристигнали се оказват всевъзможни други възможности, дори „ паранормалното ".

В София Живкова основава „ Институт по сугестология " - даже самото име приказва за псевдонаука. В този институт се документират и „ учат " и пророчествата на Ванга. Под управлението на известния психолог Георги Лозанов се търсят способи да се разбере с каква периодичност се сбъдват предсказанията на Ванга и в кои тъкмо области тя познава най-често. Успоредно с това при пророчицата непрестанно се устройват „ частни аудиенции " за Живкова и нейния антураж. Според изказванията на Лозанов, 80% от посетителите на Ванга казвали, че тя е познала бъдещето им.

Ванга - звезда и в Съюз на съветските социалистически републики

Превъзнасяна от Живкова и нейните езотерични кръгове, Ванга в последна сметка става звезда и в Съветския съюз. Обществените и културни признаци там са същите като в България, а московската лечителка Джуна се трансформира в руски аналог на българската баба Ванга. През 1981 година списание „ Шпигел " написа, че даже самият Брежнев за известно време се изправил на крайници с помощта на „ био-полетата " на Джуна .

Покрай многообразните българо-съветски връзки при Ванга идват и високопоставени гости от Съюз на съветските социалистически републики. Роднини на пророчицата си спомнят, че през 1980-те години тя приема посетители по през целия ден. Има  описи с чакащи , а страната даже поема целия мениджмънт - разбира се, против дребна такса. В края на 1970-те години са допуснати и първите телевизионни записи на нейните частни аудиенции. По-късно са направени още доста документални филми за нея. А изреченото от Ванга пред камерата и до през днешния ден е в действителност най-благонадеждният източник за нейните видения.

Когато през 1985 година Горбачов става Генерален секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, Ванга заговаря за залеза на руската империя. Но тази нейна мисъл не е особено оригинална - същото мислят по това време и редица политолози, които сигурно не притежават ясновидски качества. А когато (като Ванга) имаш толкоз доста контакти с комунистическите елити, когато те ти споделят и най-интимните си въпроси, страхове и мисли, тогава целият политически поврат надали може доста да те изненада.

Световно-политическият поврат при започване на 1990-те години ни минимум не притъпява обществения възторг към Ванга. При нея стартират да прииждат още повече публицисти, политици и търсачи на Смисъла. През 1990-те години Ванга предсказва на Дмитрий Медведев огромна политическа кариера. И ето: речено-сторено.
 Стотици се стекоха в Рупите за годишнина от гибелта на Ванга (СНИМКИ/ВИДЕО) БГНЕС
"... и почтена кръв ще се пролее като река "

През 1989 от нея избликва още едно привидение: " Страх, боязън! Американските братя ще паднат, накълвани от птици стоманени. Вълци ще вият в гората и почтена кръв ще се пролее като река ". Това предсказване е интерпретирано като привидение за атентатите от 11 септември 2001 година . Впоследствие, несъмнено. Твърди се също, че Ванга е „ видяла " и негър американски президент. Да, Барак Обаме беше определен за президент на Съединени американски щати, само че пророчеството ѝ, че в Америка ще се стигне до втора революция, по този начин и не се сбъдна.

Когато умира през 1996 година , Вангелия Пандева Гущерова от дълго време към този момент се е трансформирала в медийно събитие. Дълбоко потънала в християнската мистичност, тя финансира построяването на православната църква „ Света Петка Българска ". Пак по нейно предпочитание къщата ѝ в Петрич се превръща в дом-музей. И до през днешния ден „ Петричката гадателка " възбужда въображението на безброй хора. Филми, книги и уеб сайтове в интернет наблюдават нейните видения и се пробват да ги свържат с фактически настъпили събития. Години след гибелта ѝ животът на Ванга потвърждава, че в спешни времена „ паранормалното " се радва на отлична обстановка.

 Стотици се стекоха в Рупите за годишнина от гибелта на Ванга (СНИМКИ/ВИДЕО)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР